BEJ caută președinți de secții de votare cu sprijinul Inspectoratului Școlar

alegeri* Se pot câștiga 85 de lei pe zi

Printr-un anunț mai puțin obișnuit, Autoritatea Electorală Permanentă, prin Biroul Județean Neamț, a solicitat sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Neamț pentru a identifica persoanele care îndeplinesc condițiile pentru a fi acceptate în Corpul experților electorali pentru alegerile din iunie 2016.

Anunțul vine pe fondul problemelor privind asigurarea numărului suficient de președinți de secții de votare. Astfel, pe site-ul ISJ Neamț pot fi găsite condițiile de înscriere, care nu sunt foarte pretențioase: poate face parte din Corpul experților electorali, prin decizie a Autorității Electorale Permanente, orice cetățean român care cunoaște limba română scris-vorbit, are drept de vot, are o stare de sănătate corespunzătoare îndeplinirii funcției, nu face parte dintr-un partid politic, a absolvit cel puțin învățământul general obligatoriu, nu este urmărit penal, nu este trimis în judecată penală ori condamnat penal.

Cei care doresc să se înscrie în Corpul experților electorali pot depune documentele necesare înscrierii direct la sediul Biroului județean al AEP sau transmise prin poștă la adresa: strada Cuejdi, nr. 1B, et. 3, cod poștal 610024 (Mall Forum Center), din Piatra Neamț. De asemenea, persoanele interesate pot depune cererile la adresa de e-mail: bj.neamt@roaep.ro. Modelele de cerere și materialul informativ se găsesc pe site-ul Autorității Electorale Permanente.

Conform Hotărârii de Guvern nr. 53/2016, privind stabilirea cheltuielilor necesare pregătirii și desfășurării în bune condiții a alegerilor locale din anul 2016, „președintele biroului electoral al secției de votare și locțiitorul acestuia primesc câte o indemnizație de 85 de lei pentru fiecare zi de activitate, dar nu mai mult de cinci zile“.

La nivel național, aproape 32.500 de persoane au depus cereri pentru a face parte din Corpul experților electorali, însă e nevoie de peste 37.000 de astfel de experți, fiind localități în care nimeni nu s-a înscris.

Geanina NICORESCU