La Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ După ziarul „Timpul“, urmează digitizarea cotidianului „Ceahlăul“

 

Demersul de digitizare a prestigioasei colecții a ziarului „Timpul“, din perioada în care redactor era Mihai Eminescu, existentă în colecțiile Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“, a început cu anul 1877. Astfel, paginile ziarului din anul Independenței României pot fi citite acum on-line, pe site-ul instituției de cultură nemțene, la rubrica „biblioteca digitală“.

Cele 291 de numere ale publicației, având fiecare câte 4 pagini, au fost scanate și prelucrate în cadrul Serviciului Informatizare, într-o manieră extrem de profitabilă din punct de vedere al regăsirii informației, putându-se căuta în textul documentelor (constituite în format pdf) termeni, nume de persoane etc.

„În anul în care se împlinesc 140 de ani de la apariția primului număr al publicației «Timpul», punerea în on-line a colecției de la Piatra Neamț e un act necesar care vizează în primul rând salvarea acestor bunuri culturale vulnerabile din perspectiva trecerii… timpului. Biblioteca noastră păstrează și valorizează cu consecvență memoria culturală, atât a zonei, cât și a spațiului românesc, pe site-ul nostru putând fi găsite o mulțime de alte publicații culturale și nu numai din alte epoci, fotografii, cărți poștale. În perspectivă, vrem să trecem la digitizarea ziarului «Ceahlăul» din anul 1968 încoace, până la publicațiile de după revoluție“, a spus Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Județene „G. T. Kirileanu“. (I. N.)