Mutilarea Cetății Neamțului: Fostul vice Pintilie aruncă vina asupra fostului președinte Pruteanu!

Cetatea Neamt DumitroaiaTrecerea Cetății Neamțului, obiectiv de patrimoniu național, din custodia Consiliului Județean în cea a Primăriei Târgu Neamț, a scos la suprafață „lucruri pe care nu voiam să le spun, dar, dacă m-ați provocat, da, mă faceți să le spun, le spun!“, a amenințat, ieri, consilierul județean Mircea Pintilie, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț, în perioada în care s-a produs reabilitarea monumentului istoric Cetatea Neamțului din Târgu Neamț.

Până la dezvăluirile incriminatoare ale fostului vicepreședinte, subiectul, pe scurt, arată cam așa:

  1. Primăria Târgu Neamț a cerut, printr-o adresă, administrarea Cetății – împreună cu alte 3 obiective culturale din Târgu Neamț (aflate acum în administrarea CJ);
  2. Ministerul Culturii, printr-o comisie de specialitate, a aprobat-o;
  3. Consiliul Județean introduce subiectul printr-un proiect de hotărâre, pe ordinea de zi a ședinței de ieri;
  4. Ministerul Culturii revine asupra deciziei (adresa din 19 ianuarie 2016) și spune că aceste obiective culturale trebuie să rămână la Complexul Muzeal Neamț (CJ Neamț);
  5. Consiliul Județean retrage hotărârea de pe ordinea de zi;
  6. La „Diverse“, veșnicul consilier PSD, Vasile Nica, reia subiectul. Motivul: Un proiect de reabilitare prin care s-au făcut lucrări de proastă calitate și împotriva legilor privind patrimoniul național la Cetatea Neamțului: uși și ferestre de termopan (!!!), infiltrații, achiziții extrem de scumpe și pierdute în timp, pierderea – se zice că la ordin – a unei garanții de 400 de mii de euro.

Surprinzătoarele declarații din Consiliul Județean:

Vasile Nica (PSD): Nu Primăria Târgu Neamț se face vinovată de neregulile de la Cetatea Neamțului, de reabilitare s-a ocupat Complexul Muzeal Neamț, acolo ar trebui căutați factorii de răspundere!

Cristian Tapalagă (PNL): „Din punctul de vedere al Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor, transmiterea celor 4 obiective culturale către primăria Târgu Neamț ar duce la compromiterea lor“.

Mircea Pintilie (Independent?) „Combat ceea ce spune domnul consilier (…) sunt cazuri asemănătoare în țară când s-a procedat la transmiterea acestor obiective culturale către primării“… etc.

Costache Lupu (UNPR): „În 2015 s-a făcut o întâlnire între o comisie a Consiliului Județean și cea a Primăriei Târgu Neamț prin care se stabilise un parteneriat atât privind susținerea financiară, cât și veniturile pentru administrarea acestor obiective culturale. Altul e subiectul, și-l rog pe domnul Pintilie să răspundă: s-a achiziționat un aparat de 400 de milioane de lei pentru taxat biletele de intrare la Cetate. De la ce societate? Ulterior, aparatul n-a fost folosit, pentru că trebuia să se folosească bilete compatibile cu acest aparat, bilete care ar fi costat 500 de milioane de lei! Repet: ce societate a fost contractată pentru acest aparat care n-a fost folosit niciodată?“

Declarația ședinței

Aparține fostului vicepreședinte Mircea Pintilie, care, după ce a tot mângâiat pisica, a aruncat-o în curtea fostului președinte, Vasile Pruteanu.

În mare, da, cam tot ce s-a întâmplat la Cetatea Neamțului, e adevărat. S-au pierdut bani și timp, inclusiv o garanție pe lucrări de 400 de mii de euro. Adică, dacă s-a greșit ceva, banii respectivi acoperă. Ce spune Mircea Pintilie? „Am fost numit șef de comisie pentru recepția lucrărilor la Cetatea Neamțului. Am făcut o pre-recepție și am sesizat toate neregulile. Existau 400 de mii de euro, garanție. Am venit la Consiliul Județean și am spus conducerii de atunci, printre multe alte lucruri, și despre neregulile de la Cetate. Atunci, foarte repede, administrația locală (condusă de Decebal Arnăutu, primar de Târgu Neamț și dușman declarat al vicepreședintelui Mircea Pintilie, n.n.), a contactat firma de execuție, Iasicon Iași, care a venit imediat, a intervenit pe lângă conducerea de atunci a Consiliului Județean (Vasile Pruteanu, președinte, n.n.), am fost chemat și m-au schimbat din funcția de șef de comisie și l-au pus pe Arnăutu. Au eliberat și garanția de 400 de mii de euro prin care putea să se corijeze toate neregulile din lucrare, în sensul că nu s-au folosit de ea“.

Pisica, acum, e în curtea lui Vasile Pruteanu.

Proiectul privind trecerea Cetății Neamțului în administrarea Primăriei Târgu Neamț va fi reluat, cel mai probabil, în prima ședință de Consiliu Județean, cu promisiunea președintei CJ, Emilia Arcan, că „dacă nu va fi bine documentat, nu va fi pus“.

Mariana OLTEAN TUDOSE