La Galeriile „Lascăr Vorel“, Vernisajul expoziției de pictură Gheorghe Vadana

 

Filiala Neamț a Uniunii Artiștilor Plastici din România și Complexul Muzeal Județean Neamț organizează sâmbătă, 30 ianuarie, la ora 12.00, la Galeriile „Lascăr Vorel“, vernisajul expoziției artistului Gheorghe Vadana.

Tradiționalul eveniment, organizat în fiecare an în preajma datei de 3 februarie, când Gheorghe Vadana își serbează ziua de naștere, va reuni pictori, prieteni și cunoscuți ai artistului, alături de toți cei care îi admiră creațiile. Comentator al evenimentului va fi criticul de artă Lucian Strochi.

„Cred că pictura mea este destul de cunoscută atât de cei care fac parte din generația mea, cât și de cei mai tineri. Pictura este viața mea, nici nu-mi pot imagina existența mea fără pictură! Dacă ar fi să o iau de la început, aș alege același drum. Dacă ar fi să le dau un sfat tinerilor artiști, le-aș transmite nu să mă urmeze pe mine, ci să-mi urmeze idealul“, ne-a mărturisit artistul.

Pictorul Gheorghe Vadana s-a născut pe 3 februarie 1931 în Poiana Teiului, județul Neamț, fiind unul dintre artiștii reprezentativi ai județului nostru. În 1967, a absolvit Facultatea de Arte Plastice din Iași, devenind membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Expune în Piatra Neamț începând din 1978, fiind prezent la aproape toate manifestările colective și la saloanele județene organizate de Filiala UAP Neamț. De asemenea, participă la expoziții de grup în Iași (Galeriile Cupola, 1985), București (Galeriile municipiului București, 1985, 1995), Târgu Mureș (1987), precum și în străinătate, la Strasbourg (1991), Valencia (1991), Venezuela (1991), Martelly, Ungaria (1995). A realizat numeroase expoziții personale în Piatra-Neamț, dar și la Târgu Mureș (1980).

Lucrările pictorului Gheorghe Vadana se află în muzee și colecții particulare din țară și din străinătate: SUA, Canada, Australia, Israel, Venezuela, Ungaria, Germania, Franța, Belgia, Italia, Spania, Grecia, Turcia, Rusia, Moldova.

Tema predilectă a tablourilor sale este peisajul de munte, cel mai drag fiindu-i cel de pe Valea Bistriței.

La cei 85 de ani ai săi, pictorul Vadana este cunoscut nu doar prin activitatea sa artistică, ci și prin implicarea în viața comunității, de numele său legându-se înființarea Liceului de Artă „Victor Brauner“ din Piatra Neamț.

Expoziția de la Galeriile „Lascăr Vorel“ va putea fi vizitată până pe data de 14 februarie.

Irina NASTASIU