Apel pentru donare de sânge

donare* Mulți dintre potențialii donatori sunt excluși, fiind depistați cu probleme de sănătate

Numărul donatorilor nu a scăzut în ultimul timp, însă recoltările de sânge scad și din cauza problemelor de sănătate depistate mai ales la doritorii noi. Dr. Victoria Marin, șefa Centrului de Transfuzii Sanguine Neamț, ne-a declarat că programul de recoltare va fi întrerupt în perioada sărbătorilor de iarnă numai în prima zi de Crăciun. În rest, se va lucra ca și până acum, donatorii fiind așteptați în fiecare zi lucrătoare, în intervalul orar 7-12. Sediul CTS Piatra Neamț este situat pe Bulevardul Traian, lângă Policlinica stomatologică.

„Momentan avem sânge, dar nu se poate spune că stocul este suficient. Conform legii, trebuie să onorăm mai întâi solicitările venite din partea spitalelor din județ, apoi pe cele primite din centrele universitare unde sunt internați pacienți nemțeni. Rareori vin în județul nostru cei de la Centrul de Transfuzii Iași, pentru colecte mobile, cu precădere la Roman și Târgu Neamț. Ne-ar bucura dacă aceste module mobile ar veni mai des“, a menționat dr. Victoria Marin.

Numărul donatorilor se menține constant anul acesta față de 2014, cei mai mulți fiind din grupa de vârstă 30-50 de ani. Potrivit șefei CTS Neamț, nu puține sunt cazurile în care donatorii noi sunt depistați cu boli precum sifilisul, hepatita B sau C. Mai sunt excluderi și din cauza unor afecțiuni patologice, pe care pacienții fie nu și le cunosc, fie nu știu că ar putea afecta calitatea sângelui donat. Înainte de recoltare, fiecare persoană este supusă unui set de analize și i se ia tensiunea, astfel încât nu este trecută cu vederea nicio afecțiune care ar putea altera calitatea sângelui care se dorește a fi recoltat.

Persoanele care doresc să facă un gest benevol, de a-i ajuta pe bolnavii care au nevoie vitală de transfuzie sanguină, trebuie să știe că donarea de sânge nu reprezintă o amenințare la adresa sănătății lor, toate instrumentele utilizate fiind sterile și de unică folosință.

Cei care doresc să doneze sânge trebuie să aibă vârste cuprinse între 18 și 50 de ani, iar la donatorii fideli se poate merge chiar și până la 60 de ani. Donatorul trebuie să fie sănătos, să nu aibă boli cardiace, pulmonare, respiratorii sau boli transmisibile.

Geanina NICORESCU