614 lăcaşuri de cult pregătite pentru slujba de Înviere

biserica_resizeApropiata sărbătoare a Învierii Domnului face ca pregătirile din cele 614 lăcaşuri de cult (din care 30 de mănăstiri) din judeţ să se apropie de sfârşit. Cele mai importante retuşuri care se fac acum, cu câteva zile înainte de Paşte, sunt cele legate de asigurarea unor condiţii cerute de normele de protecţia la incendii.

Din experienţa ultimilor ani, în noaptea de Înviere mulţi nemţeni, dar şi mulţi turişti, aleg să meargă pentru a lua lumina sfântă la mănăstiri şi la schituri, nu doar la bisericile de parohie. Afluxul mare de credincioşi impune, printre regulile cunoscute, ca fiecare incintă să fie dotată cu mijloace de stingere a incendiilor, să existe un plan de evacuare în caz de incendiu, iar parsonalul bisericesc să fie instruit pentru a interveni şi organiza activităţile în situaţii de risc. Printre pregătirile care se fac în această perioadă sunt şi cele prin care enoriaşii sunt informaţi cu privire la comportamentul pe care trebuie să-l adopte pe timpul slujbei, la regulile ce trebuie respectate în biserici inclusiv cu locul special amenajat în care se aprind lumânările, referitor la comportarea în cazul izbucnirii unui incendiu, pentru a se putea interveni şi evacua în linişte şi calm incinta.

De asemenea, lăcaşurile de cult trebuie să poată asigura condiţii pentru ca o parte din credincioşi să poată sta afară pe timpul slujbei, astfel ca incinta să nu fie aglomerată şi din neatenţie sau oboseală să se aprindă hainele sau părul celor care asistă, icoanele şi alte elemente combustibile din interiorul bisericilor. Este în responsabilitatea preoţilor care participă la slujba de Înviere să gestioneze numărul de credincioşi care pot intra în biserică şi să nu permită supraaglomerarea interiorului, aceasta fiind şi una din măsurile de prevenire a evenimentelor neplăcute. Nu în ultimul rând, toate lăcaşele de cult unde se oficiază slujba de Înviere sunt obligate să ţină uşile deschise pe tot parcursul nopţii. Căile de acces spre mănăstiri şi biserici nu trebuie blocate de autovehicule parcate, iar în caz de dezastru trebuie anunţate autorităţile la numărul gratuit 112.

Zilele trecute, specialiştii de la Compartimentul prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ au derulat întâlniri cu stareţii şi preoţii parohi în care au analizat riscurile posibile şi mijloacele de intervenţie existente, şi au dispus unele măsuri de remediere acolo unde a fost cazul.

Cristina IORDACHE