55 de milioane de euro în primăriile nemţene 

Investițiile de interes public sunt ”răsfățatele”  alocărilor europene care se vor derula până în anul 2020. Beneficiază de sumele cele mai mari,  finanțările fiind integral nerambursabile. Cum, de altfel, s-a întâmplat și în exercițiul financiar care se încheie în acest an. Oportunitate de care primarii nemțeni au profitat din plin, semnând  contracte de finanțare în valoare totală de aproape 55 milioane euro, care s-au materializat în multele investiții de interes public. Vorbim de asfaltări de drumuri, sisteme de alimentare cu apă și canalizare, construcția de grădinițe și centre sociale pentru copii, modernizarea căminelor culturale, protejarea patrimoniului  local.

*Finanțări flexibile, fără condiționări

Finanțările europene destinate acum primăriilor rurale sunt mai avantajoase, mai flexibile, fără condiționări speciale. Până acum era alocată o sumă fixă: proiect integrat de 2,5 milioane euro. Primarii se dădeau de ”ceasul moții” pentru a prinde o asemenea finanțare.  Se străduiau să aibă toate componentele investiționale,  cele care dădeau punctajul pentru un proiect eligibil.

Acum e mai simplu, banii europeni se dau pe tipuri de investiții, sumele fiind variabile.

Beneficiarii fondurilor europene din această alocare financiară sunt comunele si asociaţiile acestora, precum și ONG-urile care vor să investească în grădinițe și centre sociale pentru elevi tip after school.

*Valoarea propeictelor: între 500.000 și 4.000.000 euro

Valoarea sprijinului nerambursabil este de 100% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele aplicate de autoritațile publice locale si ONG-uri, investiții care nu sunt generatoare de profit.

Un milion de euro se alocă proiectelor prin care o primărie realizează o singură investiție mare: asfaltare drum, alimentare cu apă ori canalizare.  Valoarea proiectului saltă la 2,5 milioane euro, atunci când primăria realizează investiții pentru înființarea sistemului cuplat de alimentare cu de apă- canalizare și  1,5 milioane euro pentru extinderea acestei infrastructuri.

Proiecte colective, în valoare maximă de 4 milioane euro, vor fi accesate de Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară, din care fac parte două sau mai multe comune.  Pentru proiecte  de infrastructură educațională și socială se  alocă doar 500.000 euro.

Tina CONDREA