537 de oameni au murit în spitale în acest an

05spital_OC_c181d17a23

* La UPU, la cardiologie şi la ATI numărul de morţi e cel mai mare

* La Bisericani şi-au dat ultima suflare 58 de bolnavi

* Doctorii rămaşi „pe baricade” sunt condiţionaţi de aparatura insuficientă

 

 

Zi de zi, ceas de ceas, medicii rămaşi să profeseze în spitalele noastre duc o luptă pe viaţă şi pe moarte pentru salvarea bolnavilor, în condiţiile oferite de sistemul sanitar. Nu excelăm în aparatură medicală şi nici perspectivele nu sunt încurajatoare, iar numărul de paturi a fost redus de la an la an, în condiţiile în care ne năpădesc bolile din ce în ce mai mult, cauza primordială fiind sărăcia.

De la începutul anului, în spitalele din judeţul Neamţ au murit 537 de pacienţi. Dintre aceştia, 253 au decedat la spitalul judeţean.

 

* Urgenţa şi Reanimarea, „în suferinţă” din cauza aparaturii

 

„Aparatura din Unitatea de Primiri Urgenţe, faţă de cea din restul spitalului, este mai nouă, dar nu avem nici noi echipamente din cele mai eficiente. Da, ne bizuim pe ele, sunt bune, dar ne-ar mai trebui. Aşa cum ne-ar trebui mai mult spaţiu şi personal”, ne-a declarat dr. Ina Dascălu de la UPU. „Noi, în acest moment, suntem 5 medici care „ne rotim” în fiecare zi şi noapte, inclusiv pe autosanitara care merge cu echipajul SMURD. Indiferent că e sărbătoare sau nu, în urgenţă sunt doar doi medici. În mod normal ar trebui cel puţin trei. În ziua când a fost accidentul cu 16 victime ne-am descurcat pentru că am avut noroc şi de colegii de pe secţii, de la chirurgie, de la ortopedie, de la radiologie, care au venit şi ne-au ajutat. Colaborarea a fost foarte bună şi ne-am descurcat”.

Potrivit statisticilor, cauza primordială de deces în spital o constituie leziunile produse în accidente rutiere. Pe locul secund, după cum a spus şi dr. Dascălu, se află cazurile de deces ca urmare a intoxicaţiilor acute, în special cele cu alcool metilic. Pe aceeaşi „treaptă” se situează cazurile de decompensare a bolilor cardiace, cu insuficienţă cardiacă, edeme pulmonare, infarct şi accidente vasculare cu hematoame subdurale şi hematoame intracraniene.

„Ne vom strădui să aducem şi sectorul de Reanimare la standarde europene, dar pentru asta avem nevoie de bani”, ne-a declarat dr. Ioan Lazăr, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. „Or, spitalul judeţean nu este pe lista Ministerului Sănătăţii pentru reabilitarea secţiilor ATI, deci căutăm alte surse de finanţare. Ne confruntăm şi cu problema lipsei de personal calificat, însă eu încă sper să reuşim să mai aducem doctori, chiar dacă sunt mari discrepanţele de salarizare faţă de alte ţări. Deocamdată, însă, asta e realitatea: străinătatea ne ia oamenii buni”.

 

* Anul acesta, 58 de pacienţi de la Bisericani au fost ucişi de boală

 

La spitalul judeţean, numărul deceselor a scăzut în prima jumătate a acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 79, în timp ce la spitalul din Roman au murit mai mulţi pacienţi anul acesta decât în 2012. Mai exact, în primul semestru al acestui an medicii nu au mai putut salva 209 dintre bolnavi, în timp ce anul trecut, în aceeaşi perioadă, şi-au pierdut viaţa la spitalul romaşcan 176 de pacienţi.

O categorie aparte de pacienţi este cea a bolnavilor cu tuberculoză. Din păcate, pe fondul sărăciei şi al mizeriei, tot mai multe persoane ajung să se îmbolnăvească de TBC. Grav e că, deşi sunt diagnosticaţi în timp util, destul de mulţi bolnavi nu urmează tratamentul recomandat de medici şi nici nu se alimentează corespunzător pentru a ţine piept bolii şi nu mai pot fi salvaţi. Anul acesta au murit la Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani nu mai puţin de 58 de pacienţi. Anul trecut, în primul semestru, au decedat alţi 40. Numărul de decese întregistrate în spital este în creştere şi la unitatea din Târgu Neamţ. Acolo, de la începutul anului, au murit 15 bolnavi, în vreme ce anul trecut nu au mai putut fi salvaţi 13 pacienţi. La Spitalul Sf. Nicolae au pierit doi bolnavi anul acesta, iar în prima jumătate a anului trecut au decedat 7.

 

Geanina NICORESCU