50 de lei curcanu’ la Piaţa Centrală

piata

Sunt porumbaci, albi sau negri. Sunt aşezaţi la vedere în cuşti din sârmă, chiar pe trotuarul din spatele pieţei – pentru a fi admiraţi de potenţialii clienţi. Oamenii trec pe lângă ei, se opresc, privesc, zâmbesc, iar unii din ei bagă mâna în buzunar pentru a negocia cu proprietarul despre preţul fiecărui exemplar.

Pe lângă tradiţionalii pui de toate culorile, fermierii au adus la vânzare şi curcani albi de rasă grea, fiecare exemplar cântărind vreo două kilograme. Preţul unei asemenea păsări este de 50 de lei. Sunt albe, iar la maturitate pot ajunge la 28 de kile sau chiar mai mult, până la 30, după cum ne-a spus doamna Geta, proprietara orătăniilor: ”Dacă sunt hrăniţi corespunzător, curcanii pot creşte până la câteva zeci de kilograme, iar asta în funcţie şi de felul în care sunt hrăniţi, desigur. Afacerea ne-am dezvoltat-o la Bistriţa, în comuna Alexandru cel Bun. Acolo avem hale speciale, unde cresc aceşti pui. Noi îi cumpărăm de mici, iar apoi îi creştem, după care îi punem la vânzare. Sunt vaccinaţi la timp şi benefeciază de tratamente şi hrană corespunzătoare. Nu-i vindem doar aici; avem desfacere mai ales la ferma din localitate, unde clienţii găsesc pui din primăvară şi până în luna august”.

Pe lângă aceste înaripate, separat, în nişte cuşti mai mici, se piteau prepeliţele, „etichetate” cu 12 lei bucata. Acestea erau deja mature şi gata pentru a face ouă. După cum se ştie, ouăle lor au proprietăţi deosebite, iar cei care le consumă au beneficiul de a le scădea colesterolul şi a le creşte imunitatea. Bietele înaripate stăteau îngrămădite în cutii, dar în schimb erau admirate de trecători. Însă nu acestea erau „reginele” pieţei.

La o distanţă de doar un metru de ele, „tronau” bibilicele, care la maturitate ajung să cântărească aproape 5 kilograme, iar „dezvelite” de pene şi puse în fierbinţeala cuptorului, devin delicatese. Aşezate la vedere, lângă celelalte „exponate”, picherele erau agitate şi zgomotoase şi puse pe „gâlceavă”.

„Cunoscătorii ştiu că aceste păsări au o carne deosebit de gustoasă, asemănătoare cu a fazanului. Noi vindem cu 40 de lei fiecare exemplar”, ne-a mai spus vânzătoarea. În plus, acelaşi producător, mai avea şi pui albi, de aproximativ un kilogram fiecare, la 14 lei bucata. În alte cuşti erau pui porumbaci rasă mixtă, la preţ de 13 lei fiecare. Şi în fine, puţin mai departe, fermierii aveau la vânzare şi păsări negre, foarte outoare- conform etichetei scrise cu litere de-o şchioapă, 13 lei bucata.

Tot miercuri, în aceeaşi piaţă, se mai aflau alţi fermieri care aveau la comercializare răţuşte mici, care costau 8 lei bucata. Nemţenii doritori de găini bune de făcut ouă sau pentru tăiat şi de pus în oală pentru ciorbă, le puteau cumpăra cu 13 lei fiecare exemplar.

V. ANDRIEŞ