50.000 lei amenda maximă pentru lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu

Proprietarii şi beneficiarii de imobile şi amenajări din Neamţ mai au la dispoziţie câteva luni pentru a obţine autorizaţia de securitate la incendiu. De la data de 1 ianuarie 2017, amenzile pentru lipsa autorizaţiei pornesc de la 20.000 lei şi ajung până la 50.000 lei. ,,Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ aduce în atenţia locuitorilor judeţului faptul că până la 31 decembrie 2016, construcţiile şi amenajările care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu – dacă fac parte din categoriile stabilite de normele specifice – sunt obligate să obţină acest document, potrivit Legii nr. 33/2016 privind aprobarea OUG nr. 52/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor. Obligaţia obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu revine beneficiarului investiţiei ori persoanei fizice sau juridice care finanţează şi realizează investiţii noi sau intervenţii la construcţiile existente”, a declarat locotenentul Andrei Grancea, ofiţerul de presă al ISU Neamţ. De anul viitor, funcţionarea construcţiilor şi amenajărilor fără a deține autorizaţie de securitate la incendiu constituie contravenție și se sancționează, conform Legii 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările și completările ulterioare, cu amenzi cuprinse între 20.000 şi 50.000. ,,Precizăm faptul că, până la data obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, răspunderea pentru funcţionarea construcţiilor şi amenajărilor din punctul de vedere al asigurării cerinţei de securitate la incendiu revine exclusiv beneficiarilor investiţiilor”, mai spune oficialul ISU Neamţ.

Inspecţia de Prevenire din cadrul instituţiei derulează în continuare activităţi de control şi îndrumare în această privinţă şi va lua toate măsurile legale pentru creşterea nivelului de securitate, iar dacă va fi cazul, va aplica sancţiunile prevăzute de actele normative, respectiv avertismente, amenzi (exceptând amenzile pentru lipsa autorizaţiei de securitate le incendiu, până la 31.12.2016) sau sancţiunea de oprire a funcţionării sau utilizării construcţiilor sau amenajărilor, în cazul în care se constată încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu, mai arată sursa citată.

Categoriile de construcții și amenajări care se supun autorizării privind securitatea la incendiu sunt menționate în HGR 1739/2006, cu modificările și completările ulterioare. Este vorba, printre altele, de monumente istorice la care se fac modernizări sau schimbări de destinaţie, hoteluri şi alte construcţii cu structuri de primire turistică de capacitate mai mare de 3 camere sau 6 locuri, şcoli, lăcaşuri de cult, construcţii, ferme şi amenajări agrozootehnice cu aria construită mai mare sau egală cu 600 mp (cu excepţia silozurilor metalice, serelor, solarelor, răsadniţelor şi ciupercăriilor), etc, pe lângă restaurante şi săli de spectacol amenajate în clădiri cu spaţii având alte destinaţii. Mai multe detalii pe www.ijsunt.ro, secțiunea „Avizare-Autorizare”.

Cristina IORDACHE