4 copii cu Salmonella se întorc la grădiniţă

* „Purtătorii nu au răspuns la tratament, aşa încât pot fi contagioşi dacă nu sunt respectate regulile de igienă”, precizează epidemiologul şef al DSP Neamţ

De astăzi, 4 dintre cei 45 de copii care au fost depistaţi purtători de Salmonella în Grădiniţa „Floare de Colţ” se întorc în mijlocul colegilor, fără să fi fost vindecaţi. „Cei patru copii, cu vârste cuprinse între 3 şi 5 ani, sunt singurii care nu au răspuns la tratamentul cu antibiotice”, a spus dr. Roxana Pipirigeanu, epidemiolog şef în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ. „Cu toate că probele de coprocultură au ieşit pozitive la bacteria Salmonella, am decis reintegrarea purtătorilor în colectivitate. Nu putem lăsa aceşti copii să stea acasă la nesfârşit. Vor face săptămânal analize, până când vor ieşi negative. Sigur că aceşti purtători pot transmite boala, însă numai dacă nu sunt respectate regulile de igienă”.

Între timp, însă, este continuat triajul epidemiologic al…celorlalţi copii care merg la grădiniţa cu pricina. Încă din prima zi a trimestrului s-a făcut un triaj riguros la intrarea în unitate, fiind acceptaţi numai copiii cu aviz epidemiologic de la medicul de familie „clinic sănătos” şi cu rezultat negativ la coprocultură. Cele două asistente şi medicul de la „Floare de Colţ” au făcut triajul sub supravegherea unor cadre medicale venite de la Sanepid. La triaj, 1 din 10 copii a fost trimis acasă. Înainte de vacanţă, epidemiologii reuşiseră să supună analizelor de coprocultură 180 de copii din totalul celor 250 înscrişi la grădina cu pricina. La analize au fost depistate 45 de probe pozitive la Salmonella, însă după tratamentul cu antibiotice 41 dintre ei s-au vindecat şi au fost reprimiţi în colectivitate. Acum, însă, DSP Neamţ face o excepţie şi-i trimite în colectivitate şi pe cei 4 care nu au răspuns la tratament. „În general, putem spune, 1% din populaţie este purtătoare de o boală contagioasă, adică nu are simptome, dar îi poate îmbolnăvi pe cei din jur, aşa încât nu văd care este problema dacă-i lăsăm pe cei 4 copii de la „Floare de Colţ” să meargă înapoi la grădiniţă”,a mai spus dr. Pipirigeanu.

Focarul de Salmonella a izbucnit spre sfârşitul lunii octombrie, după ce o fetiţă în vârstă de 3 ani de la grădiniţa cu pricina a ajuns la pediatrie cu febră mare, vărsături, ameţeli şi dureri abdominale. Apoi, un alt copil de la aceeaşi unitate şcolară s-a internat în spital, de astă dată la contagioase, moment în care epidemiologii au intrat în alertă şi au luat măsuri de dezinfecţie în focar şi s-au azat, până astăzi, pe un triaj riguros.