4.000 de elevi sub amenințarea acului

vaccinare

Medicii vor să vaccineze copiii de clasa I

* „Părinţii vor fi informaţi prin afişe puse la intrarea în şcoli”, a spus epidemiologiul şef al DSP

* Prospectul vaccinului ROR avertizează că nu trebuie imunizaţi copiii cu anumite alergii!

 

Aproape 4.000 de elevi de clasa I din judeţul Neamţ sunt incluşi în campania de vaccinare ROR, pentru imunizare împotriva rujeolei, a oreionului şi rubeolei, boli contagioase. Direcţia de Sănătate Publică Neamţ Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ împarte, deja, dozele necesare derulării campaniei în şcoli, urmând ca medicii să procedeze la vaccinarea elevilor în cel mai scurt timp posibil.

„Părinţii vor fi informaţi despre această acţiune prin afişe puse la intrarea în şcoli; sigur că Programul Naţional de Imunizare prevede vaccinarea  copiilor care nu au contraindicaţii, dar evident că trebuie respectată opţiunea părinţilor, indiferent care este aceasta”, ne-a declarat dr. Roxana Pipirigeanu, epidemiolog şef în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.

În ultimii ani, medicii au constatat că din ce în ce mai mulţi părinţi refuză vaccinarea odraslelor, din diferite motive. Nu suntem noi în măsură să stabilim eficienţa unui vaccin şi nici probabilitatea apariţiei reacţiilor adverse. Pentru informarea corectă a populaţiei vom cita din prospectul acestui produs, Priorix, importat din Belgia:

 

* Reacții secundare: articulaţii dureroase şi umflate, meningite

 

„Înainte de a vi se administra Priorix citiţi prospectul: produsul nu trebuie administrat dacă aţi avut o reacţie alergică la Priorix sau la oricare dintre celelalte componente ale vaccinului, inclusiv la neomicină (un antibiotic). Substanţa ativă şi excipienţii sunt listaţi la sfârşitul prospectului. Simptomele unei reacţii advrese pot include erupţie pe piele însoţită de mâncărimi, dificultăţi în respiraţie şi umflarea feţei şi a limbii. De asemenea,  vacinul NU trebuie administrat dacă aveţi vreo boală care slăbeşte sistemul imunitar, dacă luaţi vreun medicament care poate slăbi sistemul imunitar ori sunteţi însărcinată.

AVEŢI DEOSEBITĂ GRIJĂ la administrare dacă aveţi o infecţie severă cu febră ridicată. În acest caz, vaccinarea va fi amânată până la însănătoşire. O INFECŢIE UŞORARĂ, cum ar fi o RĂCEALĂ, nu ar trebui să fie o problemă, dar discutaţi cu medicul dumneavoastră mai întâi. De asemenea, aveţi deosebită grijă dacă aveţi în antecedente personale sau familiale convulsii, dacă aţi avut vreodată REACŢII ALERGICE LA OU, sau dacă aţi avut o reacţie adversă de învineţire rapidă a pielii sau sângerare neobişnuit de îndelungată după vaccinare.  Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastra sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv medicamente eliberate fără prescripţie medicală sau aţi fost recent vaccinat cu orice alt vaccin. Dacă aţi primit recent o transfuzie de sânge sau de plasmă sau de imunoglobuline, medicul ar putea întârzia vaccinarea cu Priorix pentru cel puţin trei luni.

Acest vaccin CONŢINE SORBITOL. Dacă aveţi intoleranţă la unele categorii de zaharuri, vă rugăm să întrebaţi medicul înainte de utilizarea acestui vaccin.

REACŢII ADVERSE POSIBILE: Ca toate medicamentele, inclusiv vaccinurile şi Priorix poate avea reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Ca în cazul tuturor medicamentelor injectabile, există un risc extrem de mic -la mai puţin de o administrare cu Priorix dintr-o mie- de reacţii alergice. Semnele de reacţii alergice pot include: erupţii ale pielii, locale sau generalizate, umflarea ochilor sau a feţei, dificultăţi în respiraţie sau la înghiţire, care pot duce la colaps. Dacă apar aceste simptome, contactaţi urgent medicul. Reacţiile adverse care au apărut în timpul studiilor clinice cu Priorix au fost următoarele: Foarte frecvente (acestea pot apărea la mai mult de 1 din 10 vaccinări): roşeaţă la locul injectării, durere şi umflare la locul injectării, febră. Frecvente (acestea pot apărea în pâna la 1 din 10 vaccinări): infecţii ale căilor respiratorii superioare, febră mare, erupţii pe piele. Mai puţin frecvente(acestea pot apărea la mai putin de 1 din 100 vaccinări): infecţii ale urechii medii, mărirea ganglionilor de la gât, la subsuoară sau inghinal, pierderea poftei de mâncare,  nervozitate, plâns anormal, insomnie, conjunctivite, tuse, mărirea ganglionilor, diaree, vărsături. Rare (acestea pot apărea la mai puţin de 1 din 1000 vaccinări): reacţii alergice, convulsii cu febră .

După punerea pe piaţă, în câteva ocazii, au fost raportate urmatoarele RACŢII ADVERSE APĂRUTE LA PERSOANE VACCINATE cu Priorix: articulaţii dureroase şi umflate, meningite (infecţii ale creierului sau maduvei spinării), pete purpurii sau roşii-maronii sub piele sau sângerări, inflamarea măduvei spinării, boli ale nervilor: sindrom Guillain-Barre, nevrite periferice, inflamaţii dureroase ale mâinilor şi picioarelor, encefalite, sindrom Kawasaki, erupţii pe piele.

Priorix conţine virusuri vii, atenuate, rujeolic, urlian şi rubeolic. Celelalte componente ale vaccinului sunt: aminoacizi, lactoză, manitol, sulfat de neomicină, sorbitol, apă pentru preparate injectabile”.

Geanina NICORESCU