333 de maşini „fantomă” depistate în Neamţ

Pe şoselele nemţene circulă, în marea majoritate, autoturisme care respectă normele de siguranţă şi cele rutiere. Inspectorii Registrului Auto Român Reprezentanţa Neamţ au depistat însă 333 de autovehicule la controalele de anul trecut care nu aveau inspecţia tehnică efectuată sau dovada era falsă ori care aveau probleme de identificare la verificările mai amănunţite. Asta, în contextul în care pe parcursul anului trecut, inspectorii au oprit 1.500 de vehicule în judeţ, iar în urma controalelor a reieşit că trei sferturi dintre acestea aveau mari probleme tehnice ce periclitau siguranţa participanţilor la trafic, în vreme ce 261 dintre acestea erau adevărate bombe în mişcare. “În urma controalelor, inspectorii RAR au descoperit că 261 dintre vehiculele controlate prezentau pericol iminent de accident, în special din cauza defecțiunilor majore la sistemul de frânare și la direcție. În aceste situații una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, care poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice la reprezentanțele Registrului Auto Român”, a declarat Iza Tache Gherheş, specialistul în comunicarea cu presa al RAR.

Inspectorii spun că probleme sunt la toate mijloacele de transport şi vehiculele întâlnite pe şosele, fie că este vorba de autoturisme, suv-uri, autoutilitare sau motociclete ori remorci. Procentul de 70% care prezintă probleme tehnice este mare în raport cu numărul celor oprite pentru control. S-au remarcat probleme la funcționarea instalației electrice de iluminare și semnalizare, defecțiuni ale sistemului de frânare, dar şi starea necorespunzătoare a șasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale în mecanismul de direcție sau în articulațiile punților față și spate.

Un alt aspect remarcat de inspectori la controalele de anul trecut îl reprezintă procentul vehiculelor la care s-au descoperit inadvertenţe în ce priveşte identitatea, 2,2% dintre vehicule fiind găsite cu neconcordanțe între seria poansonată pe șasiu ori caroserie și cea din acte, sau schimbarea culorii autovehiculului sau a destinației de utilizare. Alte 2,26% dintre vehicule au fost depistate cu neconformităţi legate de dovada de efectuare a inspecției tehnice periodice, însemnând dovezi ITP expirate, sau chiar false, ori lipsa acestui tip de document.

Cât priveşte noxele emise de vehiculele controlate anul trecut, inspectporii RAR Neamţ au constatat că aproape 12% prezentau cote peste nivelul maxim admis. La finalul verificărilor mixte derulate anul trecut împreună cu Poliţia Rutieră Neamţ, au fost aplicate 704 de amenzi și au fost reținute 8 permise de conducere și 344 de certificate de înmatriculare. Odată cu imobilizarea vehicului de către poliţişti pe baza defecțiunilor constatate, inspectorii RAR procedează şi la anularea inspecției tehnice periodice, care se poate obţine ulterior dacă sunt întrunite condiţiile de acordare. “Prin controalele tehnice pe care le facem zilnic, eliminăm de pe șosele vehiculele care pun în pericol siguranța participanților la trafic. Este contribuția noastră substanțială la a avea un parc auto cât mai sigur în România”, declară George Adrian Dincă, directorul general al Registrului Auto Român.

Cristina IORDACHE