31 octombrie, Ziua Arhivelor Naționale

ziua arhivelor*În depozitele Arhivelor nemțene se găsește o impresionantă colecție de documente feudale

În fiecare an, pe data de 31 octombrie, este marcată Ziua Națională a Arhivelor României. Arhiva are un rol bine stabilit în problema documentării, căci adăpostește documente unice, de o valoare inestimabilă. Pe baza documentelor de arhivă, putem, astăzi, studia diferite aspecte ale trecutului local și național, din toate domeniile de cercetare.

„Pe teritoriul țării noastre, primele forme de arhivă datează încă din epoca romană, regăsindu-se sub forma tăblițelor de lut sau a celor cerate. Odată cu organizarea statelor feudale s-au înființat și cancelariilor domnești, devenite instituții creatoare și păstrătoare de arhivă.

În 1862, domnitorul A.I. Cuza a dat un decret prin care a reorganizat Arhivele Statului, care fuseseră înființate în Moldova la 1 ianuarie 1832, iar în Țara Românească la 1 mai 1831.

În urma Unirii Principatelor, a fost nevoie de reconfigurarea întregului peisaj instituțional al noului stat apărut, A.I. Cuza dând un decret prin care practic a unificat cele două arhive într-un singur organism instituțional: Direcția Generală a Arhivelor Statului, cu sediul la București, și un sediu secundar la Iași, care gestiona documentele create de fostul Principat al Moldovei. De atunci, ziua de 31 octombrie a rămas Ziua Arhivelor Naționale“, ne-a spus Daniel Pavăl, șeful Serviciului Județean Neamț al Arhivelor Naționale.

Scurt istoric al Arhivelor nemțene

Instituția Arhivelor Statului la Piatra Neamț își are începuturile în anii 50 ai secolului XX. Astfel, Secția Regională Bacău a Arhivelor Statului a organizat, în cursul anului 1952, depozitele din Piatra Neamț și Roman.

În 1953, instituția a devenit Serviciul Regional Bacău al Arhivelor Statului, iar la 1 ianuarie 1953 și 13 aprilie 1953 depozitele de la Piatra Neamț și Roman s-au transformat în filiale raionale.

În același an, 1953, datorită reorganizării administrativ-teritoriale, filiala Roman a trecut în subordinea Serviciului Regional Iași al Arhivelor Statului.

Serviciul Regional Bacău și filialele Piatra Neamț și Roman și-au desfășurat activitatea împreună până în primele luni ale anului 1968, când s-au desființat regiunile și s-au reorganizat județele. În acest moment al existenței Arhivelor Statului, în fiecare reședință de județ s-a organizat câte o filială. Cele două foste filiale raionale, Piatra Neamț și Roman, s-au transformat în Filiala Arhivelor Statului Neamț, județul Neamț.

În aprilie 1996, urmare a promulgării Legii Arhivelor Naționale, cunoscută și sub numele de Legea nr.16/1996, unitatea și-a schimbat denumirea în Direcția Județeană Neamț a Arhivelor Naționale.

Ca urmare a restructurărilor intrate în vigoare la 25 noiembrie 2009, direcția județeană a devenit serviciu județean.

Colecție impresionantă de documente feudale

În depozitele Arhivelor nemțene se găsește o impresionantă colecție de documente feudale, care acoperă o perioadă întinsă de timp: 1453-1866: acte de vânzare cumpărare a unor părți de moșii, acte de hotărnicii, cărți de judecată între țăranii răzeși și mănăstiri, jalbe adresate domniei de către țărani, diferite acte de socoteli privind administrarea unor moșii, scrisori între proprietari și administratori ai moșiilor.

Baza documentară pentru a doua jumătate a secolului XIX și până la începutul anilor 70 ai secolului XX este bine reprezentată prin categoriile de fonduri arhivistice menționate mai sus.

De asemenea, informații valoroase se regăsesc în fondurile arhivistice care privesc exploatarea fondului forestier din județul Neamț. Cercetări privind evoluția industriei în județul Neamț pot fi accesate în fondurile arhivistice ale Camerei de Comerț și Industrie Neamț și Roman.

Nu în ultimul rând, date privind evoluția învățământului pot fi găsite în fondurile arhivistice școlare ale Revizoratelor Școlare Neamț și Roman, cât și de la unitățile de învățământ din zona respectivă. Cercetarea documentelor istorice este completată de biblioteca documentară, în care se află cărți și periodice din perioada 1571-2006.

Irina NASTASIU