31 mai, Ziua Mondială fără Tutun

tigari*În județul Neamț există un singur cabinet medical unde ești ajutat să te lași de fumat!

Ziua de 31 mai este dedicată, la nivel internațional, luptei împotriva fumatului. Sloganul ales pentru anul acesta este „Un singur mesaj pe pachetul standard de tutun: avertismentul de sănătate!“.

Din păcate, lupta pentru renunțarea la fumat nu este susținută în mod real de către autoritățile sanitare, în sensul că sunt prea puține programe gratuite prin care fumătorul este ajutat să facă marele pas. În județul Neamț există un singur cabinet medical unde fumătorul beneficiază de medicație gratuită și asistată prin care organismul uman este sprijinit să parcurgă pașii necesari pentru ca să dispară dorința de nicotină. Dr. Gabriela Popovici, de la policlinica Spitalului Municipal de Urgență Roman, este singurul doctor cooptat în acest program subvenționat de stat. I se adresează și pacienți din Bacău, din Iași, oameni disperați să scape de viciu.

„În UE, tutunul provoacă aproximativ 700.000 de decese evitabile în fiecare an. 70% dintre fumători debutează înainte de vârsta de 18 ani, iar 94% înainte de 25 de ani. Noua directivă a Comisiei Europene asprește Directiva 2001/37/EU urmărind ca produsele din tutun să fie mai puțin atractive, în special pentru tineri. Începând cu 1988, OMS și partenerii săi celebrează în fiecare an, pe 31 mai, Ziua Mondială Fără Tutun (WNTD), pentru a conștientiza publicul și decidenții în privința poverii sociale enorme atrase de fumat și de a impulsiona implementarea Convenției Cadru OMS pentru Controlul Tutunului (FCTC) – primul tratat internațional de sănătate publică – instituită în mai 2003 și ratificată actualmente de180 țări sau uniuni de țări“, a subliniat dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt la Direcția de Sănătate Publică Neamț.

Ambalarea neutră a produselor de tutun conduce la un pachet standard care trebuie să îndeplinească următoarele condiții: pachet de formă, mărime și material reglementate, în alb- negru sau alte două culori contrastante (stabilite de legiuitorul național), cu aplicarea timbrului de accizare și eventual a unor marcaje legale; nu sunt permise inscripții privind conținutul pachetului, exceptând: numele de brand (marca), versiunea, cantitatea – toate acestea folosind culori, caractere și dimensiuni maximale reglementate; se specifică obligatoriu numele fabricantului precum și datele sale de contact – de obicei într-un cod de bare; suprafețele frontală și posterioară ale pachetului sunt alocate exclusiv pictogramelor / avertismentelor de sănătate; nu sunt permise logo-uri sau alte imagini legate de tutun; nu sunt permise reclame pro-tabac atașate de pachet, în interiorul său, pe folia transparentă sau pe produsele conținute în pachet. Ambalarea neutră a produselor de tutun este în vigoare în Australia din anul 2012, iar din mai 2015 se aplică în primele țări din UE: Irlanda, Franța și Marea Britanie.

Geanina NICORESCU