3 copile de şcoală generală au rămas gravide

avort1* Sarcinile au fost depistate în primul trimestru al acestui an

* Alte 26 de minore au avortat

* Şi foarte multe femei în toată firea au ajuns la chiuretaj, deşi au la îndemână metode contraceptive gratuite

Zeci de copile din judeţ şi peste o sută de femei în toată firea au ajuns pe masa de chiuretaj, în primul trimestru al acestui an, riscându-şi sănătatea fizică şi mentală. Nici măcar condiţia socială modestă nu poate fi o scuză, pentru că elevele, studentele, casnicele, şomerele şi  orice femeie din mediul rural, indiferent de statut, pot beneficia de contraceptive orale, oferite gratuit la cabinetul de Planning din fiecare policlinică de stat.

În timp ce adresabilitatea la aceste cabinete este extrem de scăzută, în spitale şi la cabinetele ginecologice particulare se prezintă din ce în ce mai multe eleve şi femei care vor să scape de o sarcină nedorită. Potrivit datelor statistice oferite de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, în primul trimestru al acestui an au fost raportate 265 întreruperi de sarcină în spitale, cabinete de obstetrică-ginecologie publice şi private, 26 dintre acestea fiind solicitate de minore cu vârste de peste 15 ani. Tot în primul trimestru al acestui an, alte 79 de minore au fost depistate cu sarcină, 3 dintre ele fiind mai mici de 15 ani. În cazurile cu pricina au fost demarate anchete pentru stabilirea împrejurărilor în care aceste copile şi-au pierdut inocenţa, mai ales dacă au fost abuzate sexual.

* De la avort la complicaţii, inclusiv la scoaterea uterului

Ceea ce nu conştientizează femeile care ajung la chiuretaj este că instrumentele folosite în procedeul de avort pot perfora organele abdominale şi este posibilă necesitatea unei intervenţii chirurgicale pentru a repara deteriorarea. În unele cazuri, este nevoie să se scoată uterul din corp, ceea  ce înseamnă că nu mai este posibilă conceperea unui copil. Şi folosirea anesteziei generale în timpul unui avort poate genera probleme serioase, până la pierderea tonusului muscular uterin, lucru ce poate cauza o hemoragie masiva. Pot apărea şi alte complicaţii, precum hipoxie (o parte a corpului poate fi privată de o furnizare normală a oxigenului) şi dificultăţi în a respira. Şi anestezia locală poate duce la complicaţii, precum crize, stop cardiopulmonar, reacţii alergice sau o reacţie severă a întregului corp.

Psihologii susţin că un număr destul de mare de femei trece prin experienţa unor dificultăţi emoţionale şi psihologice după un avort. Un studiu recent arată că mai mult de 85% dintre femei care au trecut prin procedeul de avort au avut cel puţin o reacţie negativă datorită lui, cum ar fi regret sau dezamăgire. Aproximativ 35% dintre femei au raportat minim 5 reacţii negative. Aproximativ 10% dintre paciente au dezvoltat complicaţii psihiatrice serioase.

* „Pilulele contraceptive nu prea mai sunt eficiente după vârsta de 36 de ani”

Dr. Nicoleta Lamatic, de la cabinetul de Planning familial (situat în Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ- cunoscuta policlinică) ne-a declarat că poate oferi, gratuit, atât consultaţie cât şi consiliere, astfel încât fiecare pacientă poate fi corect informată în privinţa metodei contraceptive care i se potriveşte în funcţie de starea de sănătate şi de vârstă: „Eu ştiu că tendinţa este aceea de a te prezenta direct la farmacie. Or, trebuie ştiut că farmacistul doar distribuie produse, nu poate oferi consultaţii. Spre exemplu, eu le pot spune pacientelor că după vârsta de 36 de ani nu prea mai sunt eficiente pilulele. Sunt alternative contraceptive, pe care tot eu le pot recomanda, în cunoştinţă de cauză”. Dr. Lamatic asigură consultaţii- fără trimitere de la medicul de familie- în fiecare zi lucrătoare, în intervalul orar 7-14. Elevele se pot prezenta cu carnetul de note, în cazul în care nu doresc să solicite adeverinţă de la şcoală, şomerele- cu adeverinţă, iar casnicele trebuie doar să semneze la cabinet o declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte că nu au venituri. Femeile din mediul rural nu au nevoie de niciun document justificativ.

* Aproape 300 de gravide şi-au făcut primele analize pe la jumătatea sarcinii, 37 de copii s-au născut cu malformaţii

Pentru a evidenţia cât de mult le pasă unor femei de propria sănătate şi nu în ultimul rând de cea a pruncilor pe care urmează să-i aducă pe lume, subliniem că, în primul trimestru al acestui an, 286 de gravide s-au prezentat la medic pentru o PRIMĂ consultaţie prenatală abia după patru luni de sarcină, 90 dintre ele fiind aproape de travaliu. Fără o sarcină urmărită de medic, măcar la nivelul consultaţiilor trimestriale oferite gratuit la cabinetul medicului de familie şi cu analizele aferente suportate tot din Fondul Naţional al Asigurărilor de Sănătate nu pot fi depistate unele afecţiuni ale fătului care se dezvoltă intrauterin. Astfel, nu e de mirare că încă se mai nasc prunci cu malformaţii. În primul trimestru al acestui an au fost aduşi pe lume 37 de copii cu malformaţii congenitale.

Geanina NICORESCU