29 de firme nemţene trebuie redenumite

ghiseu-fiscPână la data de 31 decembie 2014 firmele nemţene înfiinţate acum trei ani ca microintreprindere debutantă, sub denumirea SRL D, sunt obligate să se redenumească ori să opteze pentru altă formă juridică. Oficiul Registrului Comerţului anunţă că în această situaţie sunt 29 de firme în judeţul Neamţ. Termenul limită până la care firmele înfiinţate în 2011 de către persoane cu vârsta de până în 35 de ani, beneficiari ai facilităţilor fiscale de la acea dată, pot opta pentru redenumire sau pentru o altă formă juridică este de 45 de zile lucrătoare de la ultima zi a acestui an, adică până la începutul lunii martie a anului viitor. Termenul se calculează de la data de 31 decembrie, dată prevăzută în normele în vigoare ca marcând data de la care se pierde calitatea de microintreprindere înfiinţată de un intreprinzător debutant. În ţară există 3.224 de firme în această situaţie, firme care au fost înfiinţate de persoane care nu aveau 35 de ani împliniţi la acea dată, condiţie care acum a fost exclusă din legislaţia prin care se acordă sprijin financiar celor care îşi deschid afaceri.

Administratorii firmelor nemţene se pot prezenta la sediul ORC Neamţ pentru îndeplinirea formalităţilor ce ţin de redenumire sau schimbarea formei juridice. Formalităţile nu sunt stufoase şi încep prin depunerea unei cereri prin care se verifică disponibilitatea sau rezervarea firmei, cu trei denumiri, în ordinea preferată, se achită o taxă de registru în afară de cea de rezervare a firmei, care este de 45 de lei, la care se adaugă 27 de lei o parte din fondul de lichidare şi din fondul de buletin, pentru publicitatea obligatorie. Din documentele care se depun se numără cererea de inregistrare, declaraţia-tip pe propria răspundere semnată de asociaţi sau de administratori (dacă se impune) din care să rezulte că, printer altele, persoana juridică îndeplineşte condiţiile de funcţionare prevăzute de legislaţia specifică în domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecţiei mediului şi protecţiei muncii pentru activităţile menţionate în declaraţia-tip, precum şi dovada verificării disponibilităţii şi a rezervării firmei, iar dacă se impune şi acordul pentru utilizarea denumirii. De asemenea, se depun actul modificator al actului constitutiv cu hotărârea adunării generale a asociaţilor ori a acţionarilor sau decizia asociatului unic,

certificatul de înregistrare, actul constitutiv actualizat, avizele prealabile prevăzute de legile special, împuternicire specială sau avocaţială ori delegaţie pentru persoanele desemnate să se ocupe de aceste formalităţi legale, chitanţele pentru plata taxelor, tariful de publicare în Monitorul Oficial.

 

Cristina Iordache