Medicii de familie nu se înghesuie la vaccinul antigripal

vaccin bun

* Distribuţia se face “original”: seringa în chineză – în cutie, prospectul în română – separat

 La două zile de la primirea stocului de vaccin antigripal olandez inscripţionat în chineză, nici măcar medicii de familie din Piatra Neamţ nu se înghesuie să-şi ridice „porţia” de la Sanepid. După un periplu pe la cabinetele grupate în dispensarul din buricul târgului am constatat că nici unul dintre medicii de familie nu a mers la Direcţia de Sănătate Publică Neamţ. Cu toţii ne-au răspuns la unison: „cred că mâine o să mă duc după vaccin…”. Noi însă am mers ieri, de la Dispensarul 1 direct la Sanepid, ca să vedem cum arată controversatul vaccin Influvac, adus în cutii scrise în limba chineză şi dacă are ataşat prospect în limba română.

Dr. Roxana Pipirigeanu, epidemiolog şef la Sanepid, ne-a arătat cum se face distribuirea vaccinului către medicii de familie. Dintr-o cutie se iau 30 de cutiuţe inscripţionate în chineză, în care se află câte o seringă preumplută scrisă tot în chineză şi apoi se scot, din altă cutie, de astă dată plină cu prospecte, 30 de hârtii şi gata. Cutia şi prospectul, deci, nu mai e nici o problemă, susţine dr. Pipirigeanu, chiar dacă vaccinurile sunt produse în Olanda şi scrise în chineză, iar prospectul este emis de Unifarm, din România: “În judeţul Neamţ, pentru acest sezon, s-au primit 10.500 de doze de vaccin antigripal de la firma Abbot. Fiecare vaccin este însoţit de prospect în limba română , astfel încât toate informaţiile vor fi disponibile atât personalului medical cât şi pacienţilor care sunt beneficiarii acestui produs.Nu este nici o problemă că prospectul nu se află în cutie. Important este că avem prospect în limba română a acestui produs. Cei care ni l-au livrat, de la Unifarm, au luat toate măsurile ca acest produs să fie folosit exact după indicaţii”.

Este vorba despre vaccinul antigripal distribuit în toată ţara, prin Programul de Imunizare a populaţiei. Dozele nu vor ajunge în farmacii, ci doar la medicii de familie, care îl vor administra gratuit populaţiei din categoriile de risc. Problema este că aceste vaccinuri au prospectul în limba chineză, varianta în română fiind trimisă direcţiilor de Sănătate publică la cutie, prospect cu prospect.

Geanina NICORESCU