26 Iunie – Ziua Internațională de Luptă Împotriva Abuzului și Traficului Ilicit de Droguri

antidrogSunt aproape 30 de ani de când autoritățile au declarat (în 1987) ziua de 26 iunie drept Ziua Internațională de Luptă Împotriva Abuzului și Traficului Ilicit de Droguri, prin decizia Adunării Generale a ONU.

Într-un comunicat postat ieri pe site-ul Poliției Române sunt publicate o serie de informații privitoare la droguri și consumul de droguri, însoțite de mesaje pentru tineri.

*Ce sunt drogurile?

Drogurile sunt acele substanțe care, introduse în organism, prin acțiunea asupra sistemului nervos central (SNC), modifică activitatea mentală și comportamentul.

Tipuri de droguri:

– Droguri care inhibă activitatea SNC (reacții care merg de la dezinhibare la comă – „adormirea“ cerebrală): alcoolul, heroina, metadona, morfina, somniferele.

– Droguri care stimulează activitatea SNC (stare de excitație ce poate merge de la insomnie până la hiperactivitate): amfetaminele, cocaina, nicotina, cofeina.

– Droguri care perturbă activitatea sistemului nervos central (percepții distorsionate, halucinații): LSD, mescalina, hașiș, marijuana, ecstasy.

Dependența este nevoia imperioasă de a consuma drog continuu. Toleranța apare după consumul repetat de drog. Consumatorul crește progresiv doza pentru a obține același efect.

Sevrajul este perioada în care s-a renunțat la consumul de droguri. Apar simptome fizice și psihice greu de suportat.

Supradoza se referă la utilizarea unei cantități mari de droguri care poate declanșa efecte adverse ce pun viața în pericol (comă, moarte).

*De ce consumă tinerii droguri?

– Sunt influențați de anturaj și ignoră consecințele consumului de droguri asupra organismului;

– Pentru a evada din realitate – falsa impresie că astfel se pot rezolva probleme zilnice;

– Lipsa de comunicare și bariere în comunicare, fie în familie, fie în anturaj.

*Adevărul despre drog…

– Nu rezolvă problemele!

– Nu te face liber!

– Devine repede obișnuință!

– Nu ușurează comunicarea!

– Exclude individul din familie, societate!

*NU UITA!

– Dacă prietenii tăi vor să se drogheze, merită efortul de a-i convinge să se răzgândească!

– Dacă prietenii tăi te încurajează să iei droguri, caută alt grup!

– Un prieten adevărat nu te obligă să faci ceea ce ți-ar putea dăuna!

– Traficul și consumul ilicit de droguri se pedepsește cu închisoare (conform Legii 143/2000 cu modificările și completările ulterioare).

– Consumul de droguri duce în mod inevitabil și la încălcarea altor legi atunci când o persoană care se droghează nu mai are resursele financiare pentru a-și procura doza (comiterea de furturi, tâlharii, prostituție, proxenetism, crime).

*Poliția Română vă recomandă:

– Nu încercați consumul de droguri, cândva veți deveni în mod sigur dependent de ele!

– Gândește-te de două ori înainte să accepți diferite propuneri cu privire la droguri, care mai devreme sau mai târziu te vor conduce după gratii!

– Nu vă dovediți curajul consumând droguri!

– În jurul școlilor, în discoteci și în campusurile studențești traficanții de droguri încearcă să câștige noi clienți.

– Nu intrați în relație cu plasatorii de droguri, indiferent cât de tentante sunt „atențiile“ (dozele gratuite, bani, obiecte etc.).

– Nu acceptați intrarea în rețeaua traficanților de droguri, oricâte avantaje ați obține! Gândiți-vă la implicațiile finale ale afacerii cu droguri (șantaje, proxenetism), precum și la durerea și suferința provocată celor dragi!

– Dacă aveți un prieten consumator de droguri nu îl ocoliți și îndrumați-l să ceară sprijinul familiei, profesorilor, medicului sau altor persoane care îl pot ajuta!

Cristina IORDACHE