26 dintre absolvenții înscriși la BAC-ul de toamnă au ratat și această șansă

19/08/2016

bacProba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română din cadrul sesiunii de toamnă a Bacalaureatului s-a „soldat“ cu 26 de neprezentări. Inițial s-au înscris la această primă probă 146 de candidați dintre cei aproximativ 900 care au dat iscălitură că vor participa la una sau mai multe probe.

Potrivit informațiilor furnizate de prof. Elena Preda, inspector școlar în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Neamț, din cei 146 candidați înscriși la proba orală, 17 au demonstrat competențe de nivel mediu, 36 de nivel avansat și 67 de nivel experimentat. Nu au fost prezenți pentru susținerea probei 26 de candidați. Nu a fost semnalată nicio eliminare.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să susțină toate probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, să susțină toate probele scrise și să obțină nota 5 la fiecare dintre acestea, dar la final să aibă o medie de 6 cel puțin, la probele scrise. De aceea, în toamnă unii absolvenți care nu au promovat BAC-ul în vară au șansa să dea din nou examen la unele materii, pentru obținerea notelor necesare promovării cu o medie de minimum 6.

Probele scrise încep pe 22 august cu limba și literatura română. Urmează pe 24 august proba obligatorie a profilului, iar pe 26 cea la alegere. Primele rezultate vor fi afișate pe 29 august. În aceeași zi vor putea fi depuse și contestațiile. Iar rezultatele finale vor fi date pe 1 septembrie.

La nivel național, între cei 42.261 de absolvenți de liceu înscriși, 27.848 provin din promoția curentă, iar 14.413 din seriile anterioare. De asemenea, 39.815 de candidați au absolvit o formă de învățământ la zi, 1.027 – la seral, iar 1.419 – la frecvență redusă. În prima sesiune au fost declarați respinși 41.037 de candidați.

Geanina NICORESCU