25 grefieri din Neamţ la protestul din faţa Ministerului Justiţiei

grefieri*Nemulţumirile mocnite răbufnesc şi sindicaliştii ameninţă cu blocarea instanţelor

25 de grefieri au reprezentat interesele colegilor din Neamţ la protestul organizat vineri, 7 octombrie 2016, în faţa Ministerului Justiţiei de Federaţia Naţională a Sindicatelor Projust.

Acţiunea s-a desfăşurat între orele 10 şi 13, aproximativ 1.000 de grefieri, aprozi şi alţi angajaţi auxiliar din sistem veniţi din toată ţara participând la proteste. Nemulţumirile acestei categorii profesionale trenează încă din primăvară şi s-au accentuat odată cu protestele magistraţilor pe fondul lipsei de răspuns din partea ministerului, în special. Grefierii vor condiţii omeneşti de muncă, salarii egale pentru condiţii egale, promovarea statului personalului de specialitate al instanţelor şi parchetelor, suplimentarea schemelor de personal în armonie cu volumul de muncă şi altele.

Toate cererile acestora au fost aduse la cunoştinţa MJ încă din primăvară, când s-au strâns aproximativ 6.700 de semnături ale grefierilor şi personalului auxiliar de la toate instanţele şi parchetele din ţară (77 de semnături din Neamţ) în susţinerea declanşării protestelor. Acţiunea de vineri s-a vrut un semnal de alarmă faţă de situaţia din sistem: ,,Având în vedere ce ministru avem, nu avem aşteptări deloc! Vrem doar să arătăm că existăm. Domnia sa nu a făcut absolut nimic pentru această categorie de angajaţi, mai rău, a şi început să atace public! Orizontul nostru de aşteptări este mai mult decât limitat. Ne vom spune of-ul, poate cineva ne ascultă, au cerut-o şi magistraţii, nu doar grefierii. Şi o să aşteptăm 12 decembrie, să vină următorul guvern, sau în ianuarie, şi vom avea discuţii cu un alt ministru, pe care să-l putem aborda, sperăm!”, ne-a declarat Răducu Petcu, preşedintele executiv Projust.

*Muncă multă, grefieri puţini

Protestul a fost unul paşnic, participanţii au avut mai multe pancarde ce sintetizau nemulţumirile lor. Din ce ne-a declarat liderul Projust, toate problemele au fost aduse la cunoştinţa autorităţilor, dar nu s-a primit nici un răspuns până acum. Concomitent cu protestul de la Bucureşti, la mai multe instanţe din ţară grefierii au suspendat activitatea pentru o oră. În Neamţ, instanţele au avut activitate normală. ,,În funcţie de poziţia coelgilor noştri, după această acţiune, vom decide ce vom face mai departe, se poate ajunge şi la blocarea instanţelor, vom vedea. Sunt instanţe în ţară care şi la această oră protestează, între orele 10 şi 13 se suspendă activitatea pentru o oră, toate acestea pentru ca doamna ministru să spună ,,Bună ziua, haideţi să vedem ce probleme aveţi!”. Contează foarte mult în ce măsură doamna ministru va accepta astăzi un dialog, dacă va înainta anumitor structuri cerinţele noastre. Vrem să vedem că face ceva! Pe noi ne deranjează că nu face nimic! Despre bugetul pe 2017 nu ştim nimic, pentru că doamna ministru nu a avut timp să informeze şi sindicatele. Iar dincolo de problemele salariale, sunt şi aceste probleme cu cheltuielile materiale din cauza cărora sunt probleme în instanţe: nu este hârtie de xerox, nu este toner pentru imprimante. Vorbim de lucruri practice, fără de care nu ne putem desfăşura activitatea. Dacă vor fi prinse sau nu în buget aceste cheltuieli necesare, vom vedea anul viitor, dacă vom avea hârtie sau nu. Până acum, de ani de zile, din salariul nostru, mult – puţin, cum o fi el, noi cumpărăm hârtie xerox. Ne-am săturat să luăm din banii noştri”, mai spune Răducu Petcu.

Sindicaliştii mai subliniază că oficializarea întreruperii activităţii în instanţe este doar o chestiune de zile. ,,Săptămâna viitoare se vor organiza adunări generale ale grefierilor şi se va hotărî ce se va face în continuare, inclusiv în ce priveşte suspendarea activităţii”, precizează aceeaşi sursă.

Protestatarii cer, în esenţă, recunoaşterea, apărarea drepturilor şi intereselor categoriei profesionale a grefierilor, a grefierilor arhivari şi registratori, a grefierilor statisticieni şi a grefierilor documentarişti din cadrul instanţelor şi parchetelor de pe lângă acestea, a aprozilor şi altor categorii conexe.

Cristina IORDACHE