22 martie – Ziua Mondială a Apei

ziua mondiala a apeiPe data de 22 martie, este sărbătorită  Ziua Mondială a Apei, iniţiată în 1992, în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite pentru mediu şi dezvoltare. Anul acesta, Ziua Mondială a Apei are ca temă „Apa şi dezvoltarea durabilă”.

Apa este un factor indispensabil organismului uman. Necesarul zilnic de apă al omului este de aproximativ de 1,5 – 2 litri consumată ca atare, dar pentru curățenia corporală omul folosește zilnic aproximativ 40 litri de apă. Organizația Mondială a Sănătății consideră că, pentru acoperirea acestor nevoi, este nevoie de o cantitate de 100 litri în 24 ore.

În diferite limbi, cuvântul apă este echivalent cu aqua în latină, acqua în italiană, agua în spaniolă, aigua în catalonă, wasser în germană, water în engleză și neerlandeză, vand în daneză, ur în bască etc. Multe secole, apa a fost considerată ca un element. În 1781, fizicianul englez H. Cavendish a arătat că apa se formează prin explozia unui amestec de hidrogen și oxigen, cu ajutorul scânteii electrice.

În România, peste 80% din resursele de apă potabilă provin din Munţii Carpaţi, ţara noastră fiind una dintre ţările cu cele mai scăzute resurse de apă din Europa. Potrivit Administraţiei Naţionale Apele Române, resursele de apă din România sunt relativ sărace şi neuniform distribuite în timp şi spaţiu, iar resursa utilizabilă este de aproximativ 40 de miliarde de metri cubi. Totodată, ANAR arată că resursele de apă ale României însumează teoretic 134,6 miliarde metri cubi (fiind constituite din apele de suprafaţă – râuri, lacuri, fluviul Dunărea – şi ape subterane), din care resursa utilizabilă, potrivit gradului de amenajare a bazinelor hidrografice, este de aproximativ 40 de miliarde metri cubi.

Irina NASTASIU