22.000 de nemțeni fără identitate

identitate

*Unii nu au cu ce plăti taxele pentru ”buletine” noi, alții sunt plecați în afara țării

*Sunt și adolescenți de 14 ani care nu se prezintă pentru a li se face documente

 

Până la această dată, 22.369 de nemţeni nu se pot legitima, după cum reiese din statistica oferită de Direcţia Judeţeană de Evidenţă al Persoanelor Neamţ.

Cei mai mulţi restanţieri provin din mediul rural, unde 12.914 de persoane sunt…fără identitate. La ţară, sărăcia pare a fi principala cauză pentru care oamenii renunţă să-şi facă buletinul.

Din acest motiv, primăriile se implică pentru rezolvarea problemei, făcând cereri către serviciile locale de evidenţă, pentru ca acestea să se deplaseze în comune, cu aparatura necesară emiterii de noi documente. Fără acte de identitate valabile mai sunt mulţi dintre nemţenii care au plecat la muncă peste hotare şi care, din anumite motive, nu pot veni în ţară.

Din statistica „negativă” fac parte şi minorii care, deşi au împlinit vârsta legală pentru obţinerea documentului de identitate, nu se prezintă la Evidenţa Persoanelor pentru a intra în legalitate. În acest caz, părinţii şi dascălii ar trebui  să joace un rol mai activ pentru ca elevii să-şi procure aceste acte.

În momentul în care restanţierul nu-şi poate justifica „absenteismul” de la ghişeele serviiciilor locale de evidenţă, acesta riscă să fie sancţionat contravenţional, după cum a subliniat Dumitriţa Cristea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Judeţene de Evidenţă al Persoanelor Neamţ:”În luna septembrie, la nivel de judeţ, au fost aplicate 18 amenzi unor persoane  cu documente expirate, care n-au putut justifica motivul pentru care nu s-au prezentat să-şi preschimbe cartea de identitate. Cele mai numeroase sanţiuni au fost date la Piatra Neamţ, fiind vorba de 12 amenzi. Şi la Roznov, s-au aplicat 4 sancţiuni, iar la Roman şi Români, câte una”.

La data de 25 octombrie a.c., cei mai mulţi restanţieri ( 7.392) proveneau din Roman, iar 6.932 din Piatra Neamţ. Apoi, în ordine, la Târgu Neamţ 3.438 de restanţieri, iar la Roznov 2.530. Urmează Săbăoani – cu 1.027 de cărţi expirate, Bicaz – cu 957 şi Români, cu 66 de persoane fără buletin.

Din numărul total de restanţieri, doar 8.119 au avut motive întemeiate să nu se prezinte din timp pentru preschimbarea documentelor de identitate.

V. ANDRIEŞ