20 misiuni SMURD pe zi, în luna sărbătorilor pascale

Într-o analiză a misiunilor avute în luna aprilie de echipajele de descarcerare, prim ajutor calificat și terapie intensivă mobilă din cadrul SMURD Neamț, reiese că paramedicii au fost solicitați la 20 de intervenții zilnic.

Din cele 625 de misiuni avute în total, în 135 de situații a fost nevoie de acordarea asistenței medicale de urgență de echipajul de terapie intensivă mobilă. Este vorba despre cazuri de intoxicații, afecțiuni cardiace, traumatisme (9), intervenții în cazul bolnavilor în stop cardio-respirator resuscitați (11 persoane salvate), afecțiuni medicale (44), afecțiuni neurologice și psihiatrice (14), două intervenții în cazul bolnavilor în stop cardio-respirator neresuscitat, 11 intervenții în cazul bolnavilor găsiți decedați, intervenții pentru transport interclinic medicalizat (8), despre 20 de intervenții de asistență medicală de urgență la accidente rutiere și 6 intervenții de asistență medicală de urgență la accidente rutiere cu descarcerare.

Pentru acordarea primului ajutor calificat, paramedicii SMURD au fost solicitați în 490 de misiuni, cele mai multe cazul afecțiunilor medicale (217) și traumatismelor (161), dar și pentru persoane cu afecțiuni neurologice și psihiatrice (45), în cazuri de intoxicații, într-un caz al unui bolnav găsit decedat, 12 intervenții de asistență medicală de urgență la accidente rutiere, două intervenții de asistență medicală de urgență la accidente rutiere cu descarcerare, o intervenție în sprijinul ambulanței SAJ pentru transportul unei persoane.

„Au fost asistate 627 de persoane, dintre care 589 de adulți și 38 de copii, în cursul lunii aprilie 2017 de către echipajele SMURD Neamț“, a precizat sublocotenentul Adrian Gheorghe Rotaru, ofițerul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț.

Comparativ cu luna martie a acestui an (29), numărul copiilor salvați de paramedici este mai mare în luna aprilie (38), când elevii au avut și două săptămâni de vacanță.

Timpul mediu de răspuns al echipajelor de prim ajutor medical de urgență, terapie intensivă mobilă și ale echipajelor de descarcerare a fost de 15 minute și 17 secunde, iar timpul mediu de intervenție a fost de 43 minute și 27 secunde. Timpul mediu de răspuns al echipajelor de prim ajutor medical de urgență, terapie intensivă mobilă și al echipajelor de descarcerare – în mediul urban – a fost de 6 minute și 45 secunde, iar în mediul rural a fost de 19 minute și 51 secunde, potrivit aceleiași analize ISU Neamț. (C.I.)