2 IUNIE – ZIUA NAŢIONALĂ PENTRU ADOPŢIE

adoptie

* 44 de copii din Neamţ, adoptaţi anul trecut

 Începând din acest an, în România se sărbătoreşte, pe data de 2 iunie, „Ziua Naţională pentru Adopţie”, instituită prin Legea 21/2014. Importanţa acestei decizii este subliniată chiar de iniţiatorii legii: „De ce avem nevoie de o Zi Naţională a Adopţiei? Pentru a atrage atenţia în mod simbolic şi pentru a veni cu soluţii pentru simplificarea procedurilor de adopţie. Pentru a ridica drepturile copilului la rang de prioritate naţională prin fapte, nu prin vorbe. Procesul de adopţie durează, în România, între 1,5 ani şi 2 ani”.

Ziua de 2 iunie devine, astfel, un prilej pentru celebrarea adopţiei, a familiilor adoptive şi a copiilor crescuţi în inima părinţilor lor, indiferent de vârstă, etnie sau stare de sănătate.

În anul 2013, din cei peste 60.000 de copii aflaţi în sistemul de protecţie socială din România, au fost daţi spre adopţie doar 580 de copii, cele mai multe adopţii făcându-se în Dâmboviţa, Bucureşti şi Vrancea.

La nivelul judeţului Neamţ, în cursul anului trecut, instanţa judecătorească a decis deschiderea procedurii de adopţie internă pentru un număr de 44 de copii. De asemenea, au fost întocmite 41 de  rapoarte de consiliere, un număr de 39 de familii fiind evaluate în vederea obţinerii atestatului. Tot anul trecut, 36 de familii din Neamţ au fost atestate, fiind încheiate 162 de rapoarte de monitorizare postadopţie şi organizate 5 module de formare pentru asumarea rolului de părinte, se arată în raportul de activitate al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ, pe anul 2013.

 

Până în 2020, România nu va mai  avea copii în centrele de plasament

Prezentă, ieri, la Muzeul Satului din Bucureşti, cu ocazia unui eveniment organizat de Ziua Internaţională a Copilului, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat că cele două obiective pe care şi-a propus să le ducă la îndeplinire, cu susţinerea UNICEF, sunt ca până în 2020 România să nu mai aibă copii în centrele de plasament şi, pe termen scurt, ca niciun copil cu vârsta până la 3 ani să nu mai fie instituţionalizat.  Rovana Plumb a menţionat că strategia pusă în discuţie conturează şi alte direcţii, precum reducerea sărăciei în rândul copiilor, cu accent pe sănătatea şi educaţia acestora.

Potrivit ministrului Muncii, procesul de dezinstituţionalizare a copiilor va avea la bază un program prin care asistenţii maternali şi asistenţii sociali de la nivelul fiecărei comunităţi locale se vor ocupa de situaţia copiilor. Până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare, va fi adoptat un proiect de lege potrivit căruia copiii cu vârste până la 3 ani nu vor mai fi instituţionalizaţi, aceştia urmând a fi daţi în plasament.

Irina NASTASIU