18 cazuri de gripă… pe ghicite

În ultima săptămână, la Direcția de Sănătate Publică Neamț au fost raportate 18 cazuri de gripă. Însă din cei 18 bolnavi, doar 15 au fost internați, cu formă medie de boală, pe baza semnelor clinice de diagnostic. Iar medicii secțiilor contagioase din spitalele nemțene au avut rețineri în a le da dreptate medicilor de familie privind acest diagnostic. Pentru un singur caz s-a trimis probă pentru confirmarea diagnosticului de gripă la Institutul Cantacuzino și, ce vezi, nici la aceea nu s-a evidențiat virusul gripal.

Între timp, vaccinarea antigripală se desfășoară lent, dar măcar nu stagnează. Potrivit informațiilor oferite de dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt la DSP Neamț, până la data de 19 ianuarie 2017 au fost imunizate 7.064 persoane, din care 256 în cursul săptămânii precedente, beneficiarii fiind din rândul grupelor la risc. Vaccinul distribuit de Ministerul Sănătății este administrat gratuit. Mai există în stoc 436 de doze de vaccin antigripal la nivelul cabinetelor medicilor de familie.

Dacă n-au fost îmbolnăviri de gripă nu înseamnă că virușii n-au continuat să atace sistemul imunitar al nemțenilor. În săptămâna 9-15 ianuarie de supraveghere epidemiologică, potrivit dr. Grădinaru, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute a fost de 1.603, cu 35 de internări, în ușoară scădere față de perioada precedentă. S-au înregistrat 604 pneumonii cu un număr de 192 internări, tot în ușoară scădere față de săptămâna precedentă. Ratele de incidență cele mai crescute pentru IACRS se înregistrează la grupa de vârstă 2-4 ani, iar pentru pneumonii la grupa de vârstă 0-1 an.

„Recomandăm populației să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii și să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume. În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecție adecvate – căciuli, mănuși etc. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea medicului“, a precizat dr. Grădinaru.

Trebuie subliniat că tratamentul se administrează în principal pentru ameliorarea simptomatologiei. Medicația antibiotică se instituie doar în cazul suprainfecțiilor bacteriene.

Geanina NICORESCU