16 persoane salvate în trei zile pline pentru salvamontiștii nemțeni

Masivul Ceahlău a fost, la sfârșitul săptămânii care a trecut, punctul de atracție pentru mii de turiști și credincioși, care au ținut să participe la Ziua Muntelui, să se bucure de liturghia arhierească prilejuită de hramul Schimbarea La Față de la Schitul de pe platou sau, mai ales, au dorit să admire umbra piramidală holografică proiectată de Vârful Toaca și stâncile adiacente peste Valea Bistriței.

Afluxul de turiști a început de vineri, iar salvamontiștii au fost mai mult decât pregătiți să facă față oricăror evenimente, de așteptat la astfel de aglomerații. „20 de salvatori, dintre care 10 profesioniști și 10 voluntari, răspândiți în trei baze de operațiuni – la Durău, la Dochia și în zona Poiana Prințului, Duruitoarea – au asigurat non stop accesul turiștilor, cât și derularea evenimentelor din zona înaltă. Programul draconic, în care s-a lucrat benevol și în care s-a patrulat în vederea prevenirii și acordarea asistenței, de dimineața de la ora 5 și până în noapte, în jurul orelor 1, a redus mult incidentele neplăcute care necesită operațiuni de căutare și salvare sau evacuare și transport“, a declarant Raul Papalicef, șeful Salvamont Neamț.

În cele trei zile, salvamontiștii au avut numeroase cazuri, dintre care un traumatism cranio-cerebral, 5 traumatisme ale aparatului locomotor, două stări de epuizare avansată și hipotermie ușoară (dintre care un caz la bărbat de 74 de ani), un caz medical grav de insuficiență respiratorie, alte 6 traumatisme ușoare (plăgi, excoriații, entorse asistate și care nu au necesitat transport, un caz de rătăcire). „A fost, totuși, impresionant și a testat la maximum capacitatea operativă a echipelor de salvare montană a județului Neamț“, a mai spus șeful Salvamont Neamț.

Cea mai grea zi a fost duminică, 6 august, când într-o singură oră, în intervalul orar 13-14, patru cazuri de turiști cu traumatisme la mâini și picioare au debutat simultan, în diferite puncte ale masivului, solicitând din nou salvamontiștii, care au trebuit să intervină contracronometru și pe furtuna cu descărcări electrice și ploaie torențială, dezlănțuită în masiv. Toate solicitările au fost soluționate de echipajele de salvatori, care au carat cu tărgile pacienții, de la peste 1.300 metri altitudine. (C.I.)