15 martie – 15 aprilie „Luna Plantării Arborilor“, ediția 2016, la Ocolul Silvic Gârcina

Luna Plantarii Arborilor OS Gircina11 În fiecare an, perioada cuprinsă între 15 martie și 15 aprilie este sărbătorită în rândurile silvicultorilorși nu numai,ca fiind „Luna Plantării Arborilor“, eveniment cu tradiție și de o importanță majoră în educarea opiniei publice, cu scopul de a sublinia și promova beneficiile pădurii pentru societate, în sensul conservării și protejării acesteia.

Pădurea nu înseamnă doar lemn, nu se limitează doar la hotarul proprietății, ci influența ei se exercită la nivel mondial, în afara granițelorțărilor.Pădurea este cel mai complex ecosistem terestru, desemnat ca fiind principalul factor în stabilirea echilibrului ecologic, asigurarea calității aerului și protejării faunei sălbatice, începând cu ultima frunză a arborelui și terminând cu ultimul fir de rădăcină.

KP Wentzel afirma că: „nici o putere din lume nu poate opri și ameliora forțele distrugătoare ale poluării pe glob, așa cum o face vegetația forestieră“.

În acestsens, ancorat în programul cadru al Direcției Silvice Neamț din acest an, Ocolul Silvic Gârcina a organizat și a desfășurat o serie de activități cu prilejul acestei sărbători. Cea mai importantăacțiune dintre acestea s-a desfășurat pe data de 31 martie, când s-a deschisșantierul de împădurire în cadrul unității de producție și protecție UP IV Bodești,aflat în apropierea localității cu același nume.În aceste împrejurări s-a plantat o suprafață de 2,8 ha cu voluntari ajutați și ghidați de cătrepersonalulsilvic calificat din cadrul unității gazde.

56 de elevi din școlile nemțene, Școala Gimnazială nr. 1 Piatra Neamț, Școala Generală nr. 4 „Elena Cuza“ Piatra Neamțși Grupul Școlar „Dimitrie Leonida“ Piatra Neamț, alături de domnii profesori și sub îndrumarea personalului tehnic din cadrul OS Gârcina au participat la o lecție practică de plantare.

Cu protecția muncii semnată, cu mâinile protejate de mănuși, voluntarii noștri au participat activ la activitatea de plantare, astfel conștientizând importanța păstrării naturii și valorificării acesteia cu responsabilitate.

În primăvara acestui an, lucrătorii OS Gârcina au plantat 102.000 puieți pe o suprafață de circa 20 ha.Puieții de rășinoase, din speciile molid și brad utilizați în aceste acțiuni s-au obținut în pepinierele cantonale proprii ale ocolului, iar cele din speciile stejar, gorun, paltinși frasin provin de la Ocolul Silvic Roman.

În aceastăperioadă, acțiunile cu caracter educativ nu reprezintă numai plantarea de noi arbori, ciși protecția celor maturi, la care se adaugă realizarea de semănături în solarii și pepiniere, lucrările de îngrijire și conducere a arboretelor tinere, acțiuni de igienizare a pădurii prin colectarea deșeurilorși acțiuni de combatere a dăunătorilor asupra vegetației forestiere.

În fiecare moment, arborii, neobosiți ne furnizeazăgazul, atât de indispensabil vieții, oxigenul, de aceea este important să învățăm să le protejăm, să le îngrijim, să le prețuim. Scopul lucrărilor de îngrijire este de a asigura o dezvoltarea optimă a pădurii și de a permite exercitarea eficientă a funcțiilor de protecție și producție.Lucrările pentru îngrijirea semințișului ce se vor efectua în cadrul Ocolului Silvic Gârcina sunt descopleșirea semințișului pe o suprafață de 190,66 ha, mobilizarea solului în jurul puieților pe 88,95 ha și lucrări de ajutorare a regenerării naturale pe o suprafață de 34,15 ha.

Cu toții avem datoria să învățăm câte puțin despre pădure. Noi, toți oamenii, suntem responsabili de existența lor pentru a le transmite generațiilor care vin.