135 de ani de la nașterea renumitului fotograf Adolphe Chevallier

adolphe-chevallier-laborator Pe data de 7 noiembrie 1881 vedea lumina zilei la Broșteni, în județul Neamț, Adolphe Chevallier, unul din cei mai importanți fotografi ai primei jumătăți a secolului trecut. De numele său se leagă atât istoria și tradiția satului românesc de pe Valea Bistriței, pe care l-a imortalizat în sute de fotografii care au făcut înconjurul lumii, cât și orașul Piatra Neamț, unde Chevallier și-a deschis un atelier particular, lângă Liceul „Petru Rareș“.

Adolphe Chevallier a început școala primară în satul natal, apoi a urmat cursurile Școlii Nr.1 din Fălticeni, fiind coleg de clasă cu Mihail Sadoveanu și împrietenindu-se cu ilustrul cărturar pietrean, G.T. Kirileanu.

În jurul anului 1897, este trimis în Elveția, la Lausanne, unde învață meseria de fotograf, meserie pe care o va practica în România, devenind unul din cei mai de seama artiști fotografi din prima parte a secolului al XX-lea.

Ca nimeni altul, Chevallier reușește să surprindă esența și pitorescul Văii Bistriței: păstorii cu turmele lor, plutașii, gospodarii, păstrătorii de tradiții, cosașii la strânsul fânului, femeile pe prispă la tors sau la războiul de țesut ori diferite personalități ale timpului.

În anul 1921, Adolph Chevallier devine fotograful Curții Regale, iar în anul următor hotărăște să-și ridice un nou atelier, pentru care primește autorizație de la Primăria Piatra Neamț.

Cu aparatul alături, Chevallier cutreieră locurile dragi lui, surprinzând momente și activități din viața țăranilor de pe Valea Bistriței, oprindu-se în special asupra îndeletnicirilor feminine din zonă.

Supus persecuțiilor regimului comunist, a fost nevoit să emigreze în 1948 în Elveția. A încetat din viață în anul 1962, la Lausanne, cu un nesfârșit dor față de ținuturile natale, exprimat în scrisorile către prieteni.

O importantă și impresionantă colecție foto-documentară despre locuitorii și locurile unde a trăit înzestratul fotograf, respectiv câteva sute de clișee pe sticlă, se păstrează în prezent în patrimoniul Muzeului de Etnografie din Piatra Neamț, prin strădania și pasiunea Elenei Florescu, autoarea unor cărți și lucrări dedicate artistului nemțean.

Fotografiile sunt foarte expresive, reprezentând o frescă vie a satului românesc de odinioară. În fotografii apar obiceiuri de iarnă, ocupațiile țăranilor, portul popular și bisericile de lemn din județul Neamț.

Irina NASTASIU