Cum combini corect vinul cu mâncarea pentru o cină de excepție?

Lumea vinurilor este de-a dreptul fascinantă. Atât din punct de vedere cromatic, cât și gustativ, vorbim despre un adevărat univers, aproape infinit de culori și gusturi, care au capacitatea de a satisface chiar și cele mai exigente aspirații, preferințe și așteptări. Vinul este una dintre cele mai apreciate băuturi la nivel mondial și de mii de ani încântă papilele gustative ale oamenilor, făcându-i să savureze, odată cu picăturile delicioase, și clipele vieții.

Alegerea vinului corect și potrivit persoanei și ocaziei este o adevărată artă. Nu oricine stăpânește darul de a ști ce vinuri să aleagă, în funcție de particularitățile fiecărui moment în parte. Totuși, elementul cel mai dificil nu îl regăsim în alegerea vinului în sine, ci în crearea combinației ideale dintre vin și mâncare.

Oricât de bun ar fi vinul, avem nevoie de mâncare. Nu putem, de exemplu, organiza o cină romantică servind doar vin persoanei dragi. Este nevoie și de un fel de mâncare. Întrebările sunt: ce vin și cum optăm pentru mâncarea care să se potrivească cu el sau, de ce nu, cum alegem vinul în funcție de mâncarea gătită deja?

Dacă avem vinul gata cumpărat, e mai simplu să ne orientăm și să știm ce mâncare să gătim sau, de ce nu, să comandăm.

Mâncăruri care merg de minune cu vinul potrivit

Unul dintre cele mai apreciate vinuri este cel demisec, atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților. Dacă vrei să-ți încânți partenerul/a cu un vin demisec de la Vinexpert.ro, trebuie să-i pregătești și o surpriză culinară potrivită. Iată ce recomandă specialiștii, din acest punct de vedere:

Dacă vinul este roșu, opțiunea ideală este carnea roșie. Motivul pentru care vinul roșu se asortează bine cu carnea roșie, cum ar fi friptura, este datorită capacității sale de a înmuia proteinele din carne și de a ajuta la îmbunătățirea aromelor grăsimii. Înmuierea cărnii are loc datorită taninului, un compus chimic găsit în vinul roșu. 

Vinul alb este ideal pentru a fi servit alături de carne așa-zis ușoară, precum preparatele din pește sau de pui. Vinurile albe se potrivesc bine cu peștele, deoarece acizii din vin sporesc aroma deosebită a peștelui, făcându-l să aibă un gust mai proaspăt. Similar cu felul în care se stoarce lămâia peste pește pentru a spori gustul, vinul alb poate avea același impact datorită acidității sale. 

Vinul roz, alb și spumant sunt alegeri excelente pentru asocieri contrastante. Un vin alb dulce, combinat cu un fel de mâncare picant, va permite zahărului din vin să se răcească și să echilibreze aroma picantei din vas.

O altă asociere indicată, dar care la prima vedere poate părea cel puțin surprizătoare, constă în vinul alb și preparate sărate. Salinitatea din alimente scade de fapt dulceata vinului si scoate in evidenta gustul si aromele fructate. 

Vinul alb, vinul roșu și vinul spumant au toate profiluri de arome foarte diverse și complexe. Asta înseamnă că există sute, dacă nu mii de moduri diferite de a explora diferitele posibilități de asociere dintre vinurile albe seci și vinurile roșii îndrăznețe. Prin urmare, nu te sfii să încerci și să experimentezi, pentru că din toate aceste posibilități nenumărate, sigur vei găsi una care va fi pe placul celui/celei pe care vrei să-l servești cu o masă pe cinste.

Sursă foto: pexels.com