125 de rable lăsate fără identitate

rar neamtInspectorii Registrului Auto Român Neamţ au tras pe dreapta 125 de autovehicule care prezentau pericol iminent de accident. Situaţia este valabilă pentru primele şapte luni ale anului, când inspectorii RAR şi cu reprezentanţi ai Poliţiei Neamţ au efectuat verificări la 783 de autovehicule în trafic. „Dintre acestea, la 87,1% au fost constatate diferite neconformități de natură tehnică sau legate de acte. Din totalul vehiculelor cu probleme, 73,18% au fost considerate neconforme din punct de vedere al securității rutiere, legat de proasta funcționare a dispozitivelor de iluminare și semnalizare, starea necorespunzătoare a șasiului, caroseriei sau a pneurilor, jocuri anormale la direcție, defecțiuni ale sistemului de frânare”, a declarat Iza Tache Gherheş, din cadrul biroului de presă al RAR.

În urma controalelor, cele mai grave nereguli i-au lăsat pe proprietarii maşinilor fără mijlocul de transport. „Din procentul de 73,18 de vehicule cu probleme, inspectorii RAR au considerat că 15,96% prezintă pericol iminent de accident. În aceste situații una dintre măsurile luate este reținerea certificatului de înmatriculare, care poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice la reprezentanțele Registrului Auto Român”, a mai spus reprezentantul RAR.

Inspectorii au mai constatat la autovehiculele verificate şi alte nereguli ce ţin de depășirea nivelului maxim admis de poluare (la 11,1% din cazuri), probleme legate de identificare (2,04%), neconformități din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecției tehnice periodice (2,81%) adică ITP expirat sau fals. „Rezultatele acestor controale desfașurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte R.A.R. – Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni”, a precizat George Adrian Dincă, directorul RAR. Parcul auto național are în momentul de față aproximativ 5.700.000 de vehicule, din care 4.485.000 sunt autoturisme.

Cristina IORDACHE