12 zile de aşteptare pentru un geam spart la maşină * “Nu e gata adeverinţa, veniţi şi mâine!” – răspunsul standard de la poliţie

masina sparta

Când e să te lovească ghinionul nu mai ai scăpare nici cu poliţia. Un ieşean aflat în trecere prin frumosul oraş muşatin de la confluenţa marilor râuri Siret şi Moldova, a avut ghinionul să-i fie „spartă” maşina. După un periplu fericit prin ţară, în binemeritatul concediu anual, în drumul spre Iaşi a hotărât să se oprească la vechi prieteni pentru a mai schimba o vorbă şi a stabili planuri comune de viitor. Nu avea de unde să ştie că această oprire în Roman îl va costa scump. Dar a aflat la sfârşitul vizitei la prieteni când, coborând la autoturismul parcat „regulamentar în parcarea amenajată” a constatat că i-a fost spart geamul lateral stânga spate şi i s-au furat mai multe bunuri. Trecând peste episodul furtului (bunurile furate au fost în acelaşi loc pe tot parcursul excursiei) o altă pagubă contabilizată în contul său era geamul spart. Din fericire asigurarea încheiată cu o firmă de specialitate îi asigură plata pagubei produsă de ospitalierii romaşcani. Constatând fapta a sunat la 112 şi imediat a sosit un echipaj de poliţie care a consemnat pe loc adevărul reclamat şi l-a îndrumat spre sediul poliţiei municipale pentru a da o declaraţie şi pentru a-i fi văzută maşina de cei de la departamentul special pentru cercetarea furturilor. Păgubit de bunurile din maşină, supărat de distrugerea provocată de hoţi şi obosit după drumul lung parcurs, a dat declaraţia de rigoare în faţa reprezentantului poliţiei şi a cerut o dovadă scrisă, o adeverinţă, din care să rezulte că maşina a fost avariată în urma unui act de vandalism, acest document fiindu-i necesar la întocmirea dosarului de daune. În mod politicos i s-a spus că i se va elibera documentul cerut dar nu pe loc.

După spargere, omul a hotărât să înnopteze în minunatul oraş Roman, pentru ca a doua zi să rezolve problema adeverinţei şi, de ce nu, poate avea surpriza să i se înapoieze şi bunurile furate. Optimist omul, nu glumă. Nici a doua zi nu i s-a eliberat dovada, dar i s-a comunicat că poate fi ridicată de la poarta instituţiei de către orice mandatat de el fără să fie nevoie să mai vină personal. O veste bună. Prietenul pe care l-a rugat să meargă să ridice dovada nu a reuşit nici măcar la 12 zile de la eveniment să rezolve problema. Joi, 12 septembrie, în jurul orei 11, a intrat din nou în sediul poliţiei unde a aşteptat ca ofiţerul de serviciu să termine conversaţia cu o altă persoană. Aşteptarea a fost destul de lungă (sau i s-a părut) dar a putut „admira” modul de lucru al poliţistului de serviciu. Tânărul aflat în faţa lucrătorului de serviciu a prezentat o hârtie ( se pare,o invitaţie) şi cartea de identitate. Vigilent, cerberul de serviciu s-a uitat cu foarte mare atenţie la respectivul document tipizat eliberat de un coleg de-al său. După ce a studiat cu atenţie „docomentul” a întrebat nevinovat: „ce-i cu ăsta?”. Tânărul i-a explicat că l-a primit şi i s-a spus să vină la sediul poliţiei la un anume domn Ciobanu. „Aha!” a concluzionat poliţistul aruncând iar o privire vigilentă peste hârtie. Apoi s-a uitat la tabelul de sub condică pentru a vedea numărul de interior la care să-l anunţe pe cel care îl chemase pe tânăr. Interior 385 se pare. După asta a început să completeze condica de intrări când a luat o scurtă pauză pentru a schimba câteva vorbe cu un coleg întors de la trageri (mici glumiţe colegiale) iar mai apoi verificând buletinul a completat în sfârşit condica apoi s-a ridicat pentru a-şi anunţa colegul de vizita tânărului. Un pas spre telefon şi unul înapoi pentru a vedea numărul de interior la care să-l sune. Gata! L-a sunat şi tânărul a fost preluat rapid. A urmat omul care cerea dovada pentru maşina spartă şi care a urmărit cu atenţie viteza de lucru de până atunci a omului legii întrebându-se cum ar reacţiona acelaşi om dacă la magazin sau la restaurant cel care l-ar servi s-ar mişca la fel de repede? Dovada nu este gata, reveniţi şi mâine. Nu am reuşit să aflăm care este timpul minim pentru a acorda o banală adeverinţă. Vom reveni, poate avem noroc să nu ne prindă ploaia cu cartonul în loc de geam. Să aveţi o zi bună şi fără incidente!

Dan VASILIU