111 ani de la moartea legendarului primar al oraşului Piatra-Neamţ

Astăzi se împlinesc 111 ani de la moartea lui Nicu Albu, unul dintre cei mai vrednici primari ai oraşului de la poalele Pietricicăi. Născut la Piatra-Neamţ, la 2 februarie 1853, Nicu Albu a urmat cursurile Şcolii primare nr. 1 de băieţi din localitate şi studiile secundare la Academia Mihăileană din Iaşi.

A fost exploatator de păduri, arendaş de moşii, primar de Piatra-Neamţ (1901-1904 şi 1907), prefect (1885-1888, 1895-1899), deputat (1891-1895) şi senator (1905-1907 şi 1907-1908) în Parlamentul României. A fost succesor al colonelului Gheorghe Roznovanu, sub a cărui conducere s-au construit majoritatea şoselelor montane.

Nicu Albu a fost primul prefect care a introdus telefonul în judeţul Neamţ, mai exact la Prefectura Neamţ, extinzând mai apoi reţeaua telefonică în toate comunele judeţului.

Între meritele sale deosebite se numără, de asemenea, construirea şi alinierea străzilor, trotuarelor, canalelor şi digurilor la Bistriţa, precum şi refacerea localului Primăriei şi a cazărmii de pompieri. Tot în sfera modernizărilor intră şi iluminatul public care se făcea, iniţial, cu felinare cu lumânări, ce vor fi înlocuite după anul 1880 cu lămpi cu petrol, sistem menţinut până în anul 1897, când se introduce iluminatul cu „arcuri voltaice” în piaţa centrală şi în grădina publică.

De asemenea, în perioada mandatului său au fost concepute lucrările pentru aducerea apei potabile şi mutarea gării vechi de la 3 km depărtare, în locul unde se află acum.

„Parcul Cozla”, opera capitală a lui Nicu Albu

Lucrarea de căpătâi a vrednicului edil rămâne, însă, Parcul Cozla, actualul Parc „Nicu Albu”. Planul realizării parcului a fost conceput în urma alunecărilor de teren ale masivului Cozla, din data de 31 mai 1897. Lucrările de consolidare au început în anul 1901, prin plantarea de arbori, amenajându-se terenul şi construindu-se alei. Câţiva ani mai târziu, în luna august a anului 1904, va fi deschis şi „Parcul zoologic”.

„Opera capitală a lui Nicu Albu, ce va rămâne în conştiinţa concetăţenilor şi posterităţii, este vasta şi frumoasa lucrare a parcului Cozla – numit ulterior «Nicu Albu», ca o recunoştinţă a celui care a depus eforturi susţinute timp de trei ani, cât a durat amenajarea «oazei» de recreaţie şi linişte a pietrenilor”, spune prof. Gheorghe Radu, în cartea „Pagini alese din istoria judeţului Neamţ”.

În urma unui cancer provenit dintr-un vechi ulcer stomacal, Nicu Albu moare, la 31 mai 1908, în Sanatoriul Elisabeta din Bucureşti. „Ca o stranie coincidenţă, la 31 mai 1897 s-a surpat şi prăbuşit muntele Cozla, unde se afla parcul şi după 11 ani, tot la 31 mai, în 1908, s-a prăbuşit şi vrednicul gospodar al pietrenilor, în mod dramatic, într-un sanatoriu din Bucureşti”, mai spune prof. Gh. Radu.

Înmormântat la Mănăstirea Bistriţa

Vestea morţii primarului Nicu Albu a cutremurat populaţia, prilejuind o manifestare fără precedent în judeţul nostru. Mii de oameni au fost prezenţi la înmormântare, durerea lor fiind cuprinsă în cuvântările rostite la catedrala „Sf. Ioan”, unde a fost prezent însuşi ministrul finanţelor de atunci, Emil Constantinescu.

Nicu Albu a fost înmormântat la Mănăstirea Bistriţa, în mormântul pe care i l-a dăruit principesa Elena Cuza.

În timpul mandatului său de primar, au fost realizate proiectarea şi finalizarea reţelei de şosele care leagă şi azi Piatra-Neamţ de Bicaz, de Hangu până la Dorna, Târgu Neamţ de Poiana Largului, cu trecere prin Pipirig şi peste dealul Petru Vodă. Totodată, au fost realizate liniile ferate Bacău – Piatra Neamţ (spre partea de vest a oraşului) şi Piatra-Neamţ – Tarcău.

Nu în ultimul rând, edilul pietrean a impus exploatarea ştiinţifică a pădurilor, realizând un program coerent de plantaţii, mare parte dintre pădurile judeţului nostru fiind rezultatul deciziilor luate în acea epocă.

Toate aceste transformări l-au determinat pe istoricul Nicolae Iorga să remarce, în 1903, faptul că „Piatra are o strălucire modernă, în armonie cu destinaţia sa de staţie de aer. Văzut noaptea, la lumina globurilor şi arcurilor electrice, oraşul este copleşitor, dar impresia de curăţenie şi civilizaţie se menţine şi ziua.”

În anul 1995, Consiliul Local Piatra-Neamţ i-a acordat lui Nicu Albu titlul de „Cetăţean de onoare” post-mortem al municipiului.

Irina NASTASIU