10 misiuni pirotehnice executate de echipajele pirotehnică din cadrul ISU Neamț

În luna februarie și în primele 10 zile ale lunii martie pirotehnicienii din cadrul ISU Neamț au intervenit pentru asanarea terenului de muniții neexplodate descoperite dar și pentru distrugerea acestora.

✔️ În data de 07 februarie echipa pirotehnică a intervenit în comuna Dragomirești pentru asanarea unui proiectil exploziv de calibru 47 mm. Acesta a fost descoperit în pădurea Vad de un barbat de 50 ani cu ajutorul unui detector de metale. Proiectilul descoperit provine din Al Doilea Război Mondial.

✔️În data de 11 februarie, echipa pirotehnică a intervenit în comuna Dragomirești pentru asanarea a 15 cartușe de calibru 7,62 mm. Acestea au fost descoperite în pădurea Unghi de un bărbat de 50 ani din cu ajutorul unui detector de metale. A fost verificată zona pe o suprafață de 500 mp și au mai fost descoperite următoarele muniții: un proiectil perforant trasor de calibru 75 mm, un proiectil exploziv de calibru 47 mm, 2 cartușe de calibru 13,2 mm și un focos pentru proiectile.
Munitiile descoperite provin din Ambele Războaie Mondiale.

✔️În dată de 11 februarie, echipa pirotehnică a intervenit în localitatea Ingărești din comuna Urecheni, pentru asanarea unui proiectil exploziv de calibru 105 mm. Acesta a fost descoperit de un bărbat de 45 ani pe timpul efectuării unor lucrări admistrative în gospodăria sa. Proiectilul descoperit provine din Al Doilea Război Mondial.

✔️În data de 24 februarie echipa pirotehnică a intervenit în comuna Bodești pentru asanarea unui pistol marca Nagant model 1895 care a fost descoperit de un bărbat de 32 de ani pe timpul unor lucrări de săpături în curte.

✔️În data de 26 februarie, echipa pirotehnică a intervenit în comuna Alexandru cel Bun pentru asanarea unei bombe de aruncător de calibru 82 mm, care a fost descoperită de o femeie pe timpul unor lucrări de curățenie dintr-o curte. Muniția descoperită provine din Al Doilea Război Mondial.

✔️În data de 28 februarie, echipa pirotehnică a intervenit în localitatea Ivaneș din comuna Bicaz Chei pentru asanarea unui proiectil exploziv de calibru 105 mm. Acesta a fost descoperit de un barbat pe timpul efectuării unor lucrări de extindere a rețelei de apă. Muniția descoperită provine din Al Doilea Război Mondial.

✔️În data de 29 februarie, echipa pirotehnică a intervenit în comuna Războieni pentru asanarea unui proiectil exploziv de calibru 105 mm. Acesta a fost descoperit de un barbat pe timpul efectuării unor lucrări agricole. Muniția descoperită provine din Al Doilea Război Mondial.

✔️În data de 05 martie, echipa pirotehnică a efectuat o misiune de distrugere a unor muniții neexplodate descoperite pe teritoriul județului Neamț. Cu această ocazie au fost distruse:
-1 grenadă de mână defensivă,
-3 bombe de aruncător de calibru 120 mm,
-4 bombe de aruncător de calibru 82 mm,
-6 bombe de aruncător de calibru 60 mm,
-1 proiectil exploziv de calibru 105 mm,
-3 proiectile explozive de calibru 47 mm,
-1 proiectil perforant trasor de calibru 75 mm,
-31 cartușe de calibru 7,92 mm,
-15 cartușe de calibru 7,62 mm ,
-2 cartușe de calibru 13,2 mm și
-7 focoase.
Munitiile distruse provin din Ambele Războaie Mondiale.

✔️În data de 06 martie echipa pirotehnică a intervenit în comuna Urecheni pentru asanarea unei bombe de aruncător de calibru 82 mm. Aceasta a fost descoperită de un bărbat de 48 ani cu prilejul efectuării unor lucrări de racordare a la rețeaua de gaz metan. Muniția descoperită provine din Al Doilea Război Mondial.

✔️În data de 09 martie echipa pirotehnică a intervenit în comuna Dulcești pt asanarea unui proiectil exploziv de calibru 75 mm. Acesta a fost descoperit pe un teren agricol din apropierea Pădurii Cârlig de o femeie de 49 ani cu ajutorul unui detector de metale. Muniția descoperită provine din Al Doilea Război Mondial.

În cazul descoperirii unor elemente de muniție, ISU Neamț reamintește cetățenilor:
‼️anunţaţi de urgenţă, prin apel la 112, organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale sau ISU Neamț;
‼️nu atingeţi, nu loviţi şi nu mişcaţi muniţia descoperită;
‼️nu aruncaţi la fier vechi şi nu predaţi la societăţile colectoare muniţiile descoperite;
‼️nu introduceţi în clădiri, încăperi sau locuinţe muniţii neexplodate;
‼️nu tăiați muniţiile cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
‼️nu introduceţi în foc muniţiile şi nu faceţi foc în apropierea lor;
‼️nu topiți elementele metalice de muniţii;
‼️nu utilizați pulberile şi explozivii proveniți din muniţii în scopuri artizanale;
‼️nu demontați de la muniţii focoasele sau alte elemente componente;
‼️nu folosiţi muniţiile pentru improvizarea diferitelor unelte.