10 judecători nemţeni protestează faţă de modificarea legilor Justiţiei

k6*Până ieri s-au strâns 1.106 semnături ale judecătorilor şi procurorilor din ţară

Zece dintre cei 1.106 de semnatari ai memoriului adresat CSM, INM şi MJ sunt judecători din Neamţ. Prin acest memoriu, magistraţi din toată ţara, de la instanţe, parchete, de la DNA, DIICOT protestează faţă de proiectul Consiliului Superior al Magistraturii de a modifica legile Justiţiei pe o serie de teme anterior la fel de intens dezbătute.

Este vorba despre reintroducerea numirii directe în funcţia de judecător ori procuror a magistraţilor asistenţi şi a avocaţilor cu vechime de cel puţin 18 ani, exclusiv pe bază de interviu, la judecătorii şi la parchetele de pe lângă acestea (art. 33 ind. 1 alin. 2 din Legea nr. 303/2004), de schimbarea modalităţii de susţinere a examenului de promovare în funcţii de execuţie, prin instituirea ca probă a unei aşa numite evaluări a activităţii profesionale pe ultimii 3 ani (transformarea unei condiţii de participare în notă de promovare) (art. 46 din Legea nr. 303/2004), de reintroducerea prevederii privind numirea foştilor magistraţi cu vechime de minim 10 ani în funcţii vacante la instanţe sau parchete de acelaşi grad cu cele unde au funcţionat (art. 33 ind. 1 alin. 1 din Legea nr. 303/2004),
considerând că toate aceste propuneri vor determina grave consecinţe asupra sistemului judiciar.

“Atragem atenţia că aceste modificări, efectuate în condiţii netransparente, fără consultarea magistraţilor, reprezintă o întoarcere la prevederi a căror înlăturare a fost susţinută de tot corpul judiciar în perioada 2007-2009 şi au fost puternic criticate prin rapoartele cu privire la sistemul judiciar în cadrul monitorizării justiţiei prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) agreat de Uniunea Europeană şi România”, se arată în memoriu.

Ieri, numărul semnatarilor a ajuns la 1.106, magistraţii alăturându-se vocilor care avertizează că “mai mult ca oricând, este imperios necesar a se acorda o maximă atenţie modalităţilor de primire în magistratură şi formării magistratului din România la standarde egale cu cele din statele membre ale Uniunii Europene”.

C.I.