10% dintre consumatori, branşaţi ilegal la rețeaua de apă!

datorii apaserv* În două săptămâni, 30 de familii depistate

* Cei care fură riscă dosar penal

Miliarde de lei debite și clienți branșați ilegal la rețeaua de apă potabilă și canalizare.

Acestea și nu numai, sunt problemele cu care se confruntă în ultima perioadă de timp Compania Județeană Apa Serv Neamț. Pentru a mai ”scăpa” însă de o parte din aceste necazuri, conducerea Apa Serv a dispus demararea unei ample campanii de depistare a clienților care ”fură” servicii de apă și canalizare. Doar în municipiul Piatra Neamț, în două săptămâni, au fost descoperiți 30 de consumatori branșați ilegal la rețeaua de canalizare.

”Din analizale pe care le avem până acum, cel puțin teoretic, se apreciază că 10% din utilizatorii din județul Neamț sunt branșați ilegal la rețeaua publică de alimentare cu apă și canalizare. Pe măsură ce sunt identificați, acestora li se solicită să intre în legalitate, iar dacă nu o fac riscă să li se întocmească dosare penale. În această perioadă încercăm să determinăm care sunt sondumatorii frauduloși din municipiul Piatra Neamț, și avem în vizor zonele străzilor 1 Decembrie, Cetatea Neamțului, General Dăscălescu și Aleea Tineretului. Pentru a depista consumatorii branșați ilegal se merge pe linia raportului dintre utilizatorii racordați la rețeaua publică de alimentare cu apă și utilizatorii branșați la rețeaua de canalizare. Acolo unde se observă anomalii în acest raport, se fac constatări în teren”, a spus Ionuț Dughir, manager Apa Serv Neamț.

Utilizatorii frauduloși ai sistemului public de alimentare cu apă și canalizare nu sunt singurele probleme ale Apa Serv. Pe lângă miliardele de lei pe care le are de încasat de la asociațiile de proprietari Apa Serv duce în spate debitele societăților comerciale. Potrivit unui raport al serviciului de specialitate din cadrul societății, cei mai mulți bani îi are de încasat de la fosta Aqua Calor Piatra Neamț, 720,217.98 lei, aflată în insolveță. În topul datornicilor mai sunt societățile Consiliului Local Piatra Neamț, Perla Invest și CMI Urban cu cîte 520,645.50 lei, respectiv 348,053.52 lei, a căror program de eșalonare a datoriilor s-a încheiat deja. Poate nu la fel de muți bani, dar îi are de dat pentru furnizarea serviciilor de apă și canalizare și Locativ Serv Piatra Neamț, administrator al cartierului Speranța.

”Deși aceste debite sunt foarte mari, noi nu putem sista furnizarea apei. Dacă sistăm apa aceste mari societăți ar rămâne practic fără obiectul activității, iar noi la rândul nostru nu ne mai putem recupera banii. Așa că mergem în continuare cu eșalonări în ideea că dacă există activitate, de exemplu la Perla Invest, ne putem recupera și noi din debite”, a mai spus Ionuț Dughir, manager al Companiei județene Apa Serv. (I. Ștefănescu).