1 Iunie, Ziua Copilului

ziua copiluluiZiua Copilului a fost menționată, pentru prima dată, în august 1925 la Geneva, în cadrul Conferinței Mondiale pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor, conferință la care 54 de reprezentanți din diferite țări au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului, axată pe combaterea sărăciei și a exploatării copiilor.

În urma acestei convenții, mai multe state participante au hotărât să desemneze o „Zi a Copilului“, zi ce a fost sărbătorită pentru prima dată la San Francisco, în anul 1925. După această întâlnire, mai multe țări ale lumii au hotărât să serbeze copiii, însă nu la aceeași dată. Spre exemplu, în India „Ziua Copilului“ se sărbătorește pe 14 noiembrie, în Japonia și Coreea de Sud, pe 5 Mai, în Hong Kong pe 4 aprilie, în Turcia pe 23 aprilie, în Mexic pe 30 aprilie, în Indonezia pe 8 iunie, în Singapore pe 1 octombrie, iar în Congo pe 25 decembrie.

În România, Ziua Copilului se sărbătorește în fiecare an, pe data de 1 iunie.

Aproape 4 milioane de copii români sărbătoresc Ziua Internațională a Copilului.

În România se nasc din ce în ce mai puțini copii

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, româncele nasc tot mai puțini copii și la vârste tot mai avansate. Astfel, dacă în 1989 numărul mediu de copii născuți de o femeie era de 2,2, anul trecut acest indicator a coborât la 1,8. De asemenea, vârsta medie a femeii la prima naștere a urcat de la 22 de ani la aproape 27 de ani.

O prognoză îngrijorătoare referitoare la scăderea natalității în România, valabilă până în anul 2050, a făcut recent și Organizația Națiunilor Unite. Astfel, dacă până anul trecut previziunile arătau că vom avea o scădere a numărului de locuitori de la 19 la 15 milioane, acum datele arată că vom rămâne doar 14,5 milioane, dacă politicile demografice nu se schimbă, conform raportului realizat de ONU privind populația la nivel global.

Scăderea demografică este accentuată și de fenomenul reîntregirii familiilor emigranților români din străinătate. Statisticile Institutului Național de Statistică arată că rata natalității în rândul mamelor românce din străinătate a fost, în anul 2013, de 12,5 copii la mia de locuitori, de două ori mai mare decât cel înregistrat în 2008.

Irina NASTASIU