Jean Alexandru Steriadi, iniţiatorul saloanelor de alb-negru în grafică

steriadiÎn urmă cu 134 de ani se năştea Jean Alexandru Steriadi (29 octombrie 1880 –  23 noiembrie 1956), pictor și grafician român, profesor universitar la Școala de Arte Frumoase din București și membru de onoare al Academiei Române din anul 1948.

Jean Alexandru Steriadi a studiat la București cu G. D. Mirea, apoi la München și la Paris. A fost directorul Muzeului Aman, apoi al Muzeului Kalinderu, precum şi profesor la Școala de arte plastice din București. Steriadi este inițiatorul și promotorul saloanelor de alb-negru în grafică.

Preocupat, în perioada de tinereţe, de compoziția de mari dimensiuni, înfățișând scene din viața oamenilor simpli („Hamali în portul Brăilei”, „Chivuțele în Piața Mare”, „Vânzătoare de dantelă”), Steriadi a abordat, în prima etapă a creaţiei, şi portretistica, demonstrând o sensibilitate receptivă la vibrațiile sufletului uman.

Ulterior, a pictat peisaje urbane și acvatice, colțuri ale vechiului București, imagini din Dobrogea și din numeroasele sale călătorii. Pictura lui Steriadi, caracterizată prin luminozitate şi delicateţe, atestă asimilarea celor mai prețioase trăsături ale impresionismului.

Desenator talentat, Steriadi este deopotrivă autorul a numeroase portrete-schiță (în creion sau în peniță), care ating, în grafica românească, o culme a genului prin precizia caracterizării, prin spiritul de observație şi umorul inteligent. Nu în ultimul rând, Steriadi a practicat cu succes și litografia.

Irina NASTASIU