Neamţ: populaţia şcolară este în continuă scădere. Nu mai trebuie şcoli, ci dotarea celor existente


Inspectorul şcolar Ioan Milea, a declarat că „numărul elevilor este într-o continuă scădere în judeţul Neamţ. De aceeea, fac un apel către organele administraţiei publice locale ca în situaţia în care îşi propun să construiască pe linie de infrastructură şcolară, să aibă în vedere recensământul, numărul copiilor din acea zonă. Ni s-a reproşat că am închis şcoli. Nu noi le-am închis, noi nu avem nici un interes să închidem şcoli, noi vrem să deschidem! Dar dacă nu ai număr de elevi, nu poţi finanţa o unitate şcolară. Trebuie, deci, mai mult interes pentru îmbunătăţirea condiţiilor spre şcolilor existente, să fie tot ce ceea ce este necesar acolo, mai târziu desspre construirea de alte şcoli, pentru că aşa merge treaba!„, a precizat Milea, în cadrul unei conferinţe de presă de la ALDE Neamţ.

Într-o analiză publicată de www.hotnews.ro în urmă cu 4 luni, se precizează că „în ultimii 8 ani, populaţia şcolară din România a scăzut continuu, de la 4,2 mil. persoane în anul 2010, la 3,5 mil. în prezent. Cauza principală este direct legată de sporul natural negativ din ultimele două decenii, dar şi de migraţia internaţională. Dacă ne uităm la datele din anul şcolar 2010/2011, în termeni relativi, cea mai mare scădere a populaţiei şcolare (cu 39,0%) s-a înregistrat în învăţământul superior.  De asemenea, învăţământul preşcolar a înregistrat un număr de copii cu  22,6% mai mic faţă de 2010, iar elevii din învăţământul preuniversitar sunt cu circa 6% mai puțini. 

Ca structură, dacă am lua un grup de 100 de elevi în învățământ, 15 ar fi antepreşcolari şi preşcolari, 70 ar fi înscriși în învăţământul preuniversitar şi restul de 15 ar fi studenți”. (V.N)