Trei case au ars la Nemțișor, din cauza cenușii

03/04/2017

Prăpăd a fost duminică, la Nemțișor, unde au ars trei gospodării. Incendiul a pornit de la o casă, unde proprietarul a depozitat cenușa prea aproape de elemente combustibile, iar flăcările au ajuns la gospodăriile învecinate.

Pompierii au fost chemați în ajutor la ora 15:57 și la locul dezastrului s-au deplasat un ofițer și 17 subofițeri cu 3 autospeciale de lucru cu apă și spumă, un autocamion de intervenție și o autospecială Dacia Duster de la Detașamentul de Pompieri Târgu Neamț și 4 pompieri voluntari din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Vânători Neamț. Misiunea militarilor a durat câteva ore.

„Incendiul s-a propagat la alte două locuințe învecinate. În urma evenimentului, au ars locuința unde a izbucnit incendiul, circa 30 mp grajd construit din bârnă de lemn cu învelitoare din șindrilă, trei metri liniari gard din lemn, unelte agricole, trei butoaie din lemn, locuința la care s-a propagat incendiul – circa 60 mp construcție din bârnă de lemn, vată minerală și lambriu din PVC, circa 50 metri liniari gard lemn, două porți acces din lemn, precum și locuința la care s-a propagat incendiul – două depozite de furaje pe o suprafață de circa 95 mp, 8 tone fân. Împrejurarea determinantă a producerii acestuia a fost depozitarea cenușii în apropierea materialelor combustibile“, a declarat sublocotenentul Adrian Rotaru, ofițerul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț.

În noaptea de duminică spre luni, la ora 00:46 pompierii au fost chemați din nou la Nemțișor, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o anexă gospodărească. La misiune au participat șase pompieri militari cu o autospecială de lucru cu apă și spumă de la Detașamentul de Pompieri Târgu Neamț. În urma evenimentului au ars circa 15 mp perete grajd, circa 5 metri liniari gard lemn, aproximativ 20 mp planșeu din lemn. Militarii au stabilit că împrejurarea determinantă a producerii incendiului a fost propagarea focului de la vecinătăți.

*Atac de panică, după incendiul devastator de la Bârgăuani

Proprietara unei case cu parter și mansardă, din satul Vlădiceni (comuna Bârgăuani), a făcut atac de panică sâmbătă, când a văzut cum casa i-a luat foc.

Pompierii au fost alertați la ora 11:03, iar la locul solicitării au ajuns 13 militari cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD de la Detașamentul de Pompieri Piatra Neamț și doi pompieri voluntari din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Bârgăuani. Flăcările cuprinseseră acoperișul casei, iar de la casă focul a ajuns la o anexă situată foarte aproape de locuință. „În urma incendiului au ars circa 240 mp acoperiș din lemn cu învelitoare din tablă, 10 covoare depozitate în mansardă, tâmplărie PVC depozitată în mansardă (trei ferestre, două uși), aproximativ 20 mp lambriu PVC, anexă de locuit situată la circa un metru de casă. S-au deteriorat circa 176 mp planșeu aflat între parter și mansardă, 4 mp lambriu PVC. O femeie în vârstă de 52 ani a suferit un atac de panică și a fost preluată de echipajul SMURD prezent la locul evenimentului și transportată la Spitalul Județean de Urgență Neamț“, a precizat sursa citată.

Militarii au stabilit că focul a pornit de la un burlan de fum metalic deteriorat.

Un alt dezastru s-a produs tot sâmbătă, la amiază, la o locuință particulară în satul Miron Costin, comuna Trifești. Pentru localizarea și stingerea incendiului la locul solicitării s-au deplasat 14 pompieri militari cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD de la Detașamentul de Pompieri Roman și doi pompieri voluntari din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Trifești. În incendiu au ars circa 30 mp acoperiș din lemn cu învelitoare din plăci de azbociment, trei metri liniari gard din lemn, 30 kg deșeuri menajere. Împrejurarea determinantă a producerii incendiului este jar purtat de vânt și căzut pe materiale combustibile.

Tot din cauza coșului de fum, la Dobreni a fost cât pe ce să ardă o casă. Incendiul a fost anunțat la 112 vineri, la ora 22:43, iar la locul evenimentului s-au deplasat 11 pompieri militari cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, o ambulanță SMURD de la Detașamentul de Pompieri Piatra Neamț și un pompier voluntar din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Dobreni. „Prin intervenția prompt și eficientă a pompierilor militari salvatori de la Detașamentul de Pompieri Piatra Neamț și a Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Dobreni, a fost limitată propagarea flăcărilor la întreaga construcție. Împrejurarea determinantă a producerii acestuia a fost coș de evacuare a fumului neprotejat termic față de materialele combustibile“, a mai spus ofițerul de presă.

Au ars circa șase metri pătrați de tavan și lambriu construit din lemn și au fost distruse parchetul laminat din două camere, precum și două covoare.

Cristina IORDACHE