Spitalizare troienită

10/01/2017

*DSP Neamț a dispus menținerea în spital a pacienților aduși din localități îndepărtate

Viscolul puternic, căderile de zăpadă și temperaturile extrem de reduse au determinat autoritățile să ia măsuri extreme. Direcția de Sănătate Publică Neamț a recomandat temporizarea externărilor din toate spitalele județului. Astfel, pacienții care provin din localități îngropate în zăpadă, chiar dacă s-au înzdrăvenit, vor mai rămâne internați câteva zile, până când vor putea fi transportați în condiții de siguranță deplină.

„Din cauza vremii nefavorabile, medicii nu fac externări în rândul pacienților care provin din comunele înzăpezite pentru ca sănătatea și securitatea lor să nu fie puse în pericol. Adresa pe care am primit-o de la DSP Neamț se referă la temporizarea externărilor în cazul pacienților care locuiesc în sate îndepărtate, unde sunt probleme de acces pe drumurile publice, dar și la bolnavii despre care știm că sunt singuri și nu are cine să le poarte de grijă acasă, nu are cine să le facă focul sau să le ducă alimente, precum și la gravide și dializați. Din fericire, condițiile de spitalizare sunt bune, neavând până astăzi probleme de aprovizionare cu medicamente și alimente. De asemenea, centralele termice funcționează la capacitate și nu sunt disfuncționalități în ceea ce privește furnizarea apei“, ne-a declarat dr. Silviu Verzea, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț.

Majoritatea paturilor sunt ocupate, iar responsabilii spitalului așteaptă ca vremea să se domolească pentru a-i putea externa pe cei ce nu mai au nevoie de asistență medicală. Evident, internările prelungite înseamnă cheltuieli în plus pentru spitale.

Geanina NICORESCU