Semnal de alarmă de Ziua Mondială a Sănătății Depresia, o problemă de sănătate publică majoră

06/04/2017

 

„Let’s talk – Depresia“ este și tema celei de-a XI-a ediții a Zilelor Medicale Nemțene organizate de Colegiul Medicilor Neamț * DSP Neamț informează că depresia poate duce la suicid, acum a doua cauză de deces în rândul populației de 15-29 de ani

„Să stăm de vorbă!“ este sloganul folosit de OMS, anul acesta, cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății, tema campaniei de informare-educare fiind depresia. Celebrarea acestei zile are loc în fiecare an, în data de 7 aprilie, pentru a marca întemeierea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în anul 1948 și reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activități care pot duce la o stare de sănătate mai bună.

„Depresia constituie o provocare redutabilă la adresa sistemelor de sănătate din Europa. Costurile personale, sociale și economice ale acestei maladii, precum și faptul că peste 50% dintre persoanele afectate nu beneficiază de tratament, deși acesta este ieftin și disponibil, fac din depresie o problemă de sănătate publică majoră, cu atât mai mult cu cât afecțiunea este un puternic factor de risc pentru suicid. Femeile prezintă un risc de două ori mai mare de a traversa un episod depresiv, comparativ cu bărbații. OMS estimează că, la nivel mondial, există mai mult de 300 de milioane de persoane afectate (reprezentând 4,4% din populația globului). Pe continentul european, peste 40 de milioane de persoane suferă de tulburări depresive, iar în România, prevalența este estimată la 5% din populația generală (931.000 de cazuri).

Datele statistice sunt relative având în vedere faptul că o multitudine de cazuri rămân nediagnosticate, fie datorită lipsei unor cunoștințe cu privire la simptomatologia de debut a bolii, fie datorită neprezentării la medic din considerente subiective, diagnosticul unei boli psihice constituind, în mod empiric, un stigmat“, a subliniat dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt în cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț.

Specialiștii subliniază că depresia poate afecta oameni de toate vârstele, de orice profesie, din toate țările, producând tulburări psihice cu impact asupra abilității persoanelor afectate de a executa chiar și cele mai ușoare sarcini zilnice. Deseori are efecte devastatoare asupra relațiilor cu familia, cu prietenii și asupra abilității de a îți câștiga existența. În cel mai rău caz, depresia poate duce la suicid, acum a doua cauză de deces în rândul populației de 15-29 de ani, informează DSP Neamț.

Riscul de a deveni depresiv este crescut de sărăcie, șomaj, evenimente tragice, cum ar fi moartea unei persoane dragi, despărțiri, boli cronice, probleme cauzate de alcool sau droguri, iar să vorbești cu persoanele în care ai încredere, este primul pas spre recuperarea din depresie, subliniază specialiștii.

Zilele Medicale Nemțene, organizate de Colegiul Medicilor din Neamț, vor avea ca temă Depresia. Cea de-a XI-a ediție va avea loc în perioada 6-8 aprilie 2017, la Central Plaza Hotel din Piatra Neamț. Deschiderea oficială va fi susținută la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, astăzi, cu începere de la ora 16.30.

Geanina NICORESCU