Riscă libertatea, pentru că a încălcat ordinal de protecție

04/08/2017

Un bărbat de 52 de ani, din Cordun, riscă libertatea după ce a încălcat ordinal de protecție și a făcut scandal două zile la rând, acasă la soție.

Femeia a alertat polițiștii, care au mers de fiecare data la solicitare. „În seara zilei de august 2017, polițiștii Secției de Poliție Rurală Săbăoani au intervenit la o sesizare privind faptul că soțul unei femei din localitatea Cordun a încălcat ordinul de protecție emis de către Judecătoria Roman. La fața locului s-a constatat faptul că bărbatul de 52 de ani, aflat sub influența băuturilor alcoolice, s-a deplasat la locuința persoanei vătămate, unde a provocat scandal, deși este obligat la păstrarea unei distanțe minime de 100 metri față de spațiul de locuit al reclamantei“, a precizat inspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț.

La fel au stat lucrurile și în seara de 3 august, când bărbatul a mers din nou acasă la soție și a făcut scandal, ignorând restricțiile impuse de instanță. Polițiștii au sesizat instanța de judecată pentru luare măsurilor legale și au deschis dosar penal pentru nerespectarea hotărârii judecătorești prevăzută și pedepsită de art. 32 din Legea 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie.

*„Aripi frânte“

Polițiștii nemțeni reamintesc faptul că la nivelul Poliției Române se derulează campania de prevenire a violenței intrafamiliale „Aripi frânte“, ce are ca scop informarea publicului larg cu privire la consecințele grave ale comportamentului abuziv manifestat în cuplu. Campania este prezentată în universități, licee, în spații publice intens circulate, iar ghidurile cu informații utile sunt distribuite în toate secțiile de poliție, la nivel național.

Potrivit art. 23 din Legea nr. 217/2003 „persoana a cărei viață, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violență din partea unui membru al familiei poate solicita instanței ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecție, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una sau mai multe dintre măsurile, obligațiile sau interdicțiile indicate expres de lege“. Acestea pot fi evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate, reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor, în locuința familiei (fără îndoială, măsura are în vedere cazurile în care cei agresați au ales sau au fost obligați să părăsească locuința pentru a evita continuarea sau repetarea comportamentului agresiv), limitarea dreptului de folosință al agresorului numai asupra unei părți a locuinței comune atunci când aceasta poate fi astfel partajată încât agresorul să nu vină în contact cu victima, obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de copiii acesteia sau față de alte rude ale acesteia ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate – întrucât legea nu stabilește o anumită distanță, aceasta urmează să fie indicată expres de către instanță în ordinul de protecție, interdicția pentru agresor de a se deplasa în anumite localități sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează sau le vizitează periodic, interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod, cu victima, obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute, încredințarea copiilor minori sau stabilirea reședinței acestora.

Poliția Neamț recomandă să sunați la 112 atunci când viața sau integritatea unei persoane (major sau minor) este în pericol, indiferent dacă nu cunoști cine este victima sau dacă este prima oară când ai văzut-o. (C.I.)