Rareșiștii au obținut Medalie de Aur la Festivalul Internațional de film Video Art

17/07/2017

Trei filme realizate de elevi ai Colegiului Național „Petru Rareș“ Piatra Neamț, îndrumați de prof. Lucian Iordăchescu, au fost selectate pentru a participa la etapa finală a Festivalul Internațional de Film Video Art, ediția a IX-a. Evenimentul a avut loc în perioada 13-16 iulie 2017 la Suceava.

În urma jurizării filmelor înscrise în concurs au fost selectate, pentru fiecare secțiune, primele zece echipaje nominalizate în ordinea punctajului obținut.

La secțiunea spot publicitar cu impact social a participat echipajul format din Elena Dumitru și Alin Ciuchi, iar la secțiunea film de scurtmetraj au participat echipajele formate din elevii Andrei Grădinariu/ Letiția Florea și Maia Croitoru/ Monique Țuțuianu.

Pe parcursul festivalului, fiecare echipaj a avut de realizat un film documentar de scurtmetraj cu tema „Casa bucovineană“, activitatea constând în filmări în zone diferite ale județului Suceava și reportaj cu oameni ai locurilor.

Juriul a fost format din personalități ale domeniului cinematografic din România, alături de care s-a aflat Dave Watterson din Marea Britanie, președintele în exercițiu al Uniunii Internaționale de Cinema (UNICA).

Ca urmare a jurizării internaționale, s-a decis acordarea Medaliei de Aur UNICA pentru cel mai bun film din concursul Video Art filmului „Să te cunosc“, realizat de Elena Dumitru și Alin Ciuchi, elevi în clasa a XII-a C la Colegiul Național „Petru Rareș“, sub îndrumarea profesorului Lucian Iordăchescu.

Atât filmul participant în concurs, cât și filmul documentar «Acasă în Gura Humorului», realizat de echipajul premiat cu cea mai înaltă distincție din cadrul festivalului, sunt dovezi ale implicării cu pasiune a acestor elevi în activități artistice extrașcolare, dobândind cunoștințe aprofundate în tehnica și arta cinematografică. Felicitări elevilor și profesorului îndrumător pentru performanța remarcabilă obținută la Festivalul Internațional Video Art!“, a transmis prof. dr. Viorel Stan, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Neamț.

Concursul se adresează elevilor de liceu și studenților, cu vârsta cuprinsă între 15-20 de ani, pasionați de arta cinematografică în diversele ei forme. Secțiunile concursului au fost film de scurt metraj și spot publicitar cu impact social.

Geanina NICORESCU