Puzderie de bolnavi cronic lăsați în spital de Revelion, „parcă pentru a scăpa familia de ei“

04/01/2017

*La cumpăna dintre ani, pietrenii au fost cumpătați la mâncare și băutură sau… nu prea au avut din ce să facă abuz * Pe 2 ianuarie, un bărbat în vârstă de 41 de ani a murit după ce a căzut, în cap, de pe bicicletă

Pentru 475 de nemțeni, petrecerea Anului Nou a însemnat suferință. Aceștia au ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe, în perioada 31 decembrie 2016 – 2 ianuarie 2017, la Spitalul Județean Piatra Neamț, cei mai mulți dintre ei fiind bolnavi cronic, dar nu neapărat cu decompensări grave, care să necesite internare. „Au fost foarte mulți pacienți cu boli cronice care erau aduși parcă pentru a scăpa familia de ei în perioada sărbătorilor“, a subliniat Gabriela Chitoșcă, asistent șef UPU-SMURD în cadrul SJU Neamț.

Tulburările digestive cauzate de consumul necontrolat de alimente nu au predominat în această perioadă, iar numărul cazurilor de etilism acut s-a rezumat la 15. Au fost înregistrate și cinci cazuri de agresiune, una dintre victime având un diagnostic mai grav, motiv pentru care a fost trimisă la Spitalul de Neurochirurgie din Iași. Este vorba despre un bărbat din Dochia, în vârstă de 41 de ani, diagnosticat cu traumatism cranian cu hematom subdural.

La cumpăna dintre ani s-a înregistrat și un caz de tentativă de suicid prin ingestie de medicamente. După ce i s-a acordat primul ajutor, pacienta respectivă și-a revenit și a refuzat internarea.

Și o femeie din satul Hlăpești, comuna Dragomirești a ajuns la spital în noaptea de Revelion, însă cu răni cauzate de explozia unei petarde. Arsura termică, produsă la degetele de la o mână, nu a ridicat probleme grave, așa încât, după ce a primit îngrijirile medicale de rigoare, femeia a fost lăsată să plece acasă.

În primele două zile din an nu au lipsit nici accidentele rutiere, la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț fiind aduse 4 victime, una dintre ele ajungând în grija chirurgilor.

Pentru o familie din Poienile Oancei, Anul Nou a început cum nu se poate mai rău. În data de 2 ianuarie, pe la amiază, un bărbat în vârstă de 41 de ani a murit după ce a căzut, în cap, de pe bicicletă. Decesul a survenit imediat după impact, fără șanse de resuscitare. Echipajul de salvare ajuns la fața locului nu a mai putut face nimic altceva decât să constate decesul victimei.

Geanina NICORESCU