Procedurile de transplant pulmonar în Viena au fost deblocate

08/04/2016

transplant*7 bolnavi din țara noastră sunt repuși pe lista de așteptare* Peste 500 de nemțeni sunt dependenți de aparate cu oxigen

Nemțenii aflați pe lista de transplant de plămâni primesc o veste bună. Transplantul pulmonar va fi reluat, în scurt timp, urmare a demersurilor Ministerului Sănătății, prin semnarea scrisorii de intenție între Agenția Națională de Transplant și Eurotransplant – organizația europeană de profil.

Spitalul AKH din Viena a hotărât, în urmă cu doi ani, să nu mai pună pacienți pe lista de transplant pulmonar decât în momentul în care va primi sumele restante datorate de statul român.

Transplantul pulmonar se face în Viena din anul 1989. După epuizarea tratamentelor și a operațiilor chirurgicale, singura șansă la viață rămasă este un transplant pulmonar. Dar și alte motive pot fi esențiale pentru necesitatea unui transplant: o boală care se agravează rapid, dependența de oxigen, imobilitate în creștere, necesitatea de internare în spital pe perioade din ce în ce mai lungi, pierderea calității vieții și în cele din urmă speranța la viață scăzută.

„Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a avut o serie de întâlniri cu Prof. Bruno Meiser, Președintele Eurotransplant și Prof. Walter Klepetko, șeful Secției de chirurgie toracică și al programului de transplant pulmonar de la Clinica Universitară AKH din Viena, acolo unde sunt efectuate operațiile de transplant pentru pacienții români, cu organe prelevate și puse la dispoziție prin rețeaua Eurotransplant. Astfel, s-a stabilit că pentru toți cei 7 pacienți români, aflați în evaluare, vor fi reactivate procedurile necesare, primii 2 dintre aceștia urmând să fie supuși transplantării, imediat ce vor fi identificați donatorii compatibili. Următorii pași stabiliți includ oficializarea relației României cu Eurotransplant, prin semnarea unui nou acord – ultimul încheiat expirând la finele anului 2013 – evaluarea și recoltarea plămânilor de la eventualii donatori români și, ulterior, înființarea a minimum 3 centre regionale de urmărire post-transplant, în țara noastră. Părțile au convenit, totodată, că pe fondul creșterii cererilor pentru acest tip de procedură terapeutică, respectiv de faptul că AKH, prin agenția Eurotransplant, nu poate asigura mai mult de 10 transplanturi anual, este imperios necesară deschiderea unui Centru Național de Transplant în România“, se arată într-un comunicat transmis, ieri, de Ministerul Sănătății.

În județul Neamț, peste 500 de persoane cu afecțiuni pulmonare sunt dependenți de aparate de oxigen. Aceste dispozitive pot fi închiriate, în regim gratuit, prin intermediul Casei de Asigurări de Sănătate. Însă, pentru a ajunge pe lista de așteptare pentru transplant pulmonar trebuie ca pacientul să fi epuizat toate celelalte căi de refacere a stării de sănătate aici, în România.

Decontarea cheltuielilor privind transplantul este asigurată de Casa de Asigurări de Sănătate. Nemțenii beneficiază constant de proceduri medicale în străinătate, în baza cardului European – în caz de urgență și numai dacă sunt în categoria asiguraților – și în baza formularului E 112 – care presupune programare prealabilă și acceptul din partea clinicii vizate. În primul trimestru din acest an, CAS Neamț a decontat 3,5 milioane lei pentru prestații medicale în UE, pentru servicii acordate, cu precădere, în Italia, Olanda, Cipru, Suedia, Elveția și Austria.

Geanina NICORESCU