Plachetă în memoria eroilor nemțeni de război pe Muntele Ceahlău

20/10/2015

omagiuO inițiativă inedită a unui ofițer de la Garnizoana Piatra Neamț și dedicată omagierii celor care au căzut pe câmpurile de război s-a concretizat ieri, prin participarea unui grup de militari ai Batalionului 634 Infanterie „Petrodava“ Piatra Neamț. Aceștia au urcat pe Muntele Ceahlău și au amplasat pe Vârful Toaca o plachetă comemorativă, ca semn de respect pentru toți cei care și-au jertfit viața pentru apărarea țării și a neamului nostru. „Colegii noștri din Plutonul Cercetare, în frunte cu maiorul Petrică Gabăr, inițiatorul acestui demers, și cu colonelul Cristin Hâra, comandantul unității, au parcurs traseul astăzi până la Vârful Toaca unde pe o stâncă au amplasat placheta cu înscrisul «Glorie Eroilor Neamului». Acțiunea este dedicată, în semn de respect și adâncă prețuire, celor care de-a lungul timpului și-au dat viața pe câmpurile de luptă pentru apărarea gliei strămoșești“, ne-a declarat plutonierul adjutant Vasile Vânău, ofițerul de presă al Garnizoanei Piatra Neamț.

Omagiul adus și în acest mod celor care au luptat pentru țară este dedicat deopotrivă veteranilor de război, sărbătoriți anul acesta la împlinirea a 7 decenii de la încheierea celui de-al doilea război mondial.

Acțiunea face parte din programul dedicat Zilei Armatei, care a început zilele acestea cu o activitate derulată la Colegiul Național de Informatică și la Colegiul Național „Calistrat Hogaș“ din Piatra Neamț. Liceeni au aflat despre oferta educațională ce vine în întâmpinarea celor care-și doresc o carieră militară și au putut admira o parte din armele și aparatura militară din dotarea garnizoanei.

Vineri, 23 octombrie, este programat simpozionul „Armata României de-a lungul timpului“ găzduit de Muzeul de istorie, acolo unde va fi amenajat un stand expozițional militar.

Duminică, 25 octombrie, Ziua Armatei va fi sărbătorită printr-un ceremonial militar mult așteptat ce se va desfășura în Piața Ștefan cel Mare din Piatra Neamț, începând cu ora 11.

Cristina Iordache