Crescătorii de porci sunt informați despre manifestările pestei porcine africane

11/08/2017

* Proprietarii sunt despăgubiți prin lege dacă efectivele mor din cauza acestei boli

Nu există semne clare care să indice pesta porcină africană, avertizează reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Neamț, semnele putând fi atribuite și altor boli. Dar, se poate observa la porcii afectați creșterea temperaturii până la 40,5 – 42◦C; roșeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și pieptului; lipsa poftei de mâncare, apatie și împleticire în mers; vomitări, diaree (uneori cu sânge) și urdori la ochi, iar într-un timp foarte scurt – decesul.

Ce faceți în cazul în care suspectați că un porc este bolnav de pestă porcină africană? Anunțați imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, medicul veterinar oficial sau Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Toate animalele suspecte trebuie ucise și neutralizate, conform legislației în vigoare, iar proprietarii, ai căror porci sunt identificați în Sistemul Național de Înregistrare și Identificare a Animalelor, vor fi despăgubiți de către stat, la prețul de piață al animalelor“, subliniază autoritatea veterinară, printr-un comunicat, pe fondul apariției în țară a unui focar de pestă porcină africană, mai exact la Satu Mare.

Specialiștii subliniază că pesta porcină africană este o boală a porcinelor domestice și sălbatice, mortală pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecție la venirea în contact cu animalele sănătoase.

Pentru a vă proteja porcii de această boală, vă recomandăm să respectați următoarele sfaturi: nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică; creșteți porcii doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci domestici; nu hrăniți animalele cu resturi alimentare; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne; nu scoateți scroafele sau vierii din exploatație, în scopul montei cu animale din altă exploatație; nu cumpărați purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; nu folosiți în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi“, menționează reprezentanții DSVSA.

În județul Neamț, ca de altfel în toată țara, este interzisă comercializarea porcilor în târguri.

Geanina NICORESCU