Bătaie pe rezerva de sânge!

16/07/2014

deficit sange* Deficit de unităţi transfuzabile din grupa A2

* Medicii din spitale sunt puşi în situaţia de a decide spre care dintre urgenţe „pleacă” stocul de rezervă

* Donatorii fideli sunt sunaţi acasă şi rugaţi să se prezinte la CTS Neamţ

 

Spitalele din judeţ nu pot acoperi necesarul de sânge din grupa A2, problema fiind destul de gravă. Între două urgenţe, medicii trebuie să decidă care pacient va primi sângele din stocul de rezervă.

„Am ajuns în situaţia de a-i suna pe donatorii noştri fideli şi să-i rugăm să ne ajute, dacă pot, să ne refacem stocul de A2”, ne-a declarat dr. Victoria Marin, şefa Centrului de Transfuzii Neamţ. „În general, nu sunt probleme mari cu stocul de sânge, dar iată că, de câteva zile, ne confruntăm cu un deficit din grupa A2. Şi, culmea e că, exact în această perioadă, avem solicitări mai mari din această grupă, pentru bolnavi aflaţi în situaţie critică. Chiar ieri a trebuit să trimitem, la Iaşi, câteva unităţi de sânge din grupa A2, pentru un pacient din Neamţ cu ruptură de aortă”.

Şefa CTS Neamţ a subliniat faptul că încearcă să facă faţă comenzilor care vin din spitale, în baza relaţiei contractuale existente, însă atunci când sunt probleme cu stocurile, intervine regula priorităţii. „Medicii coordonatori ai unităţilor de transfuzii din spitale au responsabilitatea monitorizării situaţiei privind necesarul de sânge transfuzabil şi au obligaţia să trimită, pe secţii, unităţile solicitate, în funcţie de gradul de urgenţă. Dau un exemplu: într e un bolnav de la Oncologie care are hemoglobina 8 şi este condiţionat de o transfuzie pentru a putea începe tratamentul cu citostatice, şi un caz de ruptură de aortă, în speţă un pacient cu hemoglobina 4, sigur că va primi sângele cel care, în acel moment, constituie urgenţa cea mai mare. Adică cel cu hemoglobina 4, care în acel moment este în pericol de moarte. Trebuie să respectăm regulile, să acţionăm conform Ghidului, să avem grijă să utilizăm raţional sângele”.

Sângele, care nu poate fi înlocuit cu nici un medicament-minune, a ajuns, dn păcate, „monedă” de schimb în unele judeţe ale ţării, dar nu la noi, după cum a ţinut să sublinieze dr. Marin. Nouă persoane angajate ale Centrului de Transfuzii Slobozia şi cadre medicale de la alte unităţi spitaliceşti din judeţul cu pricina au fost acuzate că vindeau sângele din centru, deşi, potrivit legii, sângele este gratuit. Faţă de aceştia s-a pus în mişcare acţiunea penală pentru abuz în serviciu şi pentru infracţiuni la legea specială privind transfuziile de sânge. Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului Judecătoriei Slobozia, suspecţii ar fi vândut flacoanele cu sânge pentru sume cuprinse între 50 şi 100 de lei, iar dacă era vorba de grupe de sânge rare, suma cerută era mai mare. Potrivit procurorilor, şapte oameni aflaţi în stare gravă au murit, neprimind sângele necesar.

„La noi mai vin unii aparţinători şi spun că au pe X ori pe Y internat în spital şi că au fost trimişi, de pe secţii, să ne ceară pungi cu sânge. Trag concluzia că oamenii nu sunt informaţi. Noi le explicăm că nu aşa se procedează, că nu vine omul de pe stradă să ne ceară aşa ceva. Noi lucrăm pe bază de comenzi venite exclusiv din spitale, în virtutea unor contracte, pe solicitări justificate. Pe această cale eu vreau să fac un apel la donare de sânge, pentru că traversăm o perioadă dificilă”, a subliniat dr. Victoria Marin. Din păcate, în perioada verii donările scad, fiind perioada concediilor.

Persoanele sănătoase care doresc să răspundă apelului de donare benevolă primesc şapte bonuri valorice, o zi liber de la serviciu şi  gratuitate la transportul în comun pentru ziua respectivă.

 

Geanina NICORESCU