joi, august 11, 2022
17 °c
Piatra Neamt
19 ° mar
18 ° mie
18 ° joi
19 ° vin
  • Adresa redactiei: Aleea Tiparului, nr. 14, Piatra-Neamt, jud. Neamt
  • Contact
Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent al Judetului Neamt
  • ACASA
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • ECONOMIE
    • CETĂȚENEȘTI
  • SOCIAL
    • INFRACȚIONAL
    • VIAȚA LA ȚARĂ
    • FAPT DIVERS
    • EDUCATIE
  • SANATATE
  • SPORT
  • CULTURA
  • AGRICULTURA
  • Login
Fara rezultate
Vezi toate rezultatele
Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent al Judetului Neamt
Acasa Agricultura

„Zonele de protecţie, mai clar definite!”

de Ceahlaul
9 ani în urmă
in Agricultura
Reading Time: 4 mins read
0 0
A A
2
Ex-comisarii gărzii fără interdicţie
315
Vizualizari
Distribuie pe FacebookDistribuie pe Twitter

primar farcasa

*”Ne priveşte în mod direct, ne afectează bugetul”, spune Cristinel Cheorghiu, primar de Farcaşa

Cu Cristinel Gheorghiu, primarul comunei Farcaşa, am discutat pe îndelete despre soarta pădurilor, mult prea mult invocate acum, în dezbatere publică fiind proiectul  noului Cod silvic. Ne-a interesat opinia sa, întrucât a fost şi de o parte şi alta a baricadei. Înainte de a fi primar, a lucrat la Silvic. Interesele nu par fi convergente, deşi prin noul Cond silvic se vrea armonizarea lor. Dar, părerile sunt împărţite. Unii spun că nou Cod silvic e de partea marilor societăţi comerciale, a multinaţionalelor, alţii zic că-i de partea statului, a lui Romsilva. Cert e că nu-i de partea micului proprietar de pădure, căruia îi este interzis accesul în propria pădure la tăiat de lemne, dacă n-are făcut amenjament silvic. Care amenjament se face pe minimum 100 ha, iar micul proprietar are de 0,5 ha în sus. La Farcaşa, media de proprietate e în jur 3 ha. Poate chiar mai puţin. La împroprietărire, suprafaţa maximă acordată a fost de 5 hectare. Dar acum sunt mai mulţi moştenitori pentru aceste suprafeţe.

 

*Zonele de protecţie, clar definite!

 

De la primarul Cristinel Gheorghiu am vrut să aflam cum ar trebui să fie noul Cod silvic pentru împăca pe toată lumea.”În primul rând ar trebui introduse nişte prevederi mai clare şi mai stricte definite  în privinţa zonelor de protecţie. Mă refer la pădurile care se încadrează în această grupă şi care sunt scutite de plata impozitului. Asta ne priveşte în mod direct şi ne afectează bugetul local. Mă refer la pădurea retrocedată marilor proprietari. Este vorba de moştenitorii familiei Sturza, care deja au vândut aproape 3000 hectare de pădure la o firmă austriacă. Profitând de prevederea neclară din codul silvic, nu plătesc impozit. Toată pădurea de pe raza comunei Farcaşa a fost prinsă în grupa I funcţională, deci cu rol stric de protecţie. Asta ar însemna ca din ea să nu se taie nimic! Dar se exploatează masă lemnoasă, şi nu puţină! Asta trebui clar definit.”

 

* Foarte puţine amenajamente silvice

 

Ce se întâmplă cu micii proprietari de pădure, cum se descurcă cu lemnul în sezonul rece,  e o chestiune mai puţin discutată şi pentru care, din păcate, nu se întrevăd soluţii de rezolvare, într-un timp rezonabil. „La Farcaşa sunt foarte puţini proprietari de pădure care şi-au întocmit amenajamente silvice. Ne-am dori să fie mai multe. Până atunci, barem să ne aprobe marcarea anuală, pentru produsele accidentale şi de igienă a pădurii. Au loc, inevitabil, în fiecare an. Mă refer la rupturi şi doborârea de arbori datorită condiţiilor meteo. Este în discuţie o prevedere care îi va avantaja pe micii proprietari de pădure. Dacă se va aproba, ar fi foarte bine. Este vorba de finanţarea de la bugetul de stat a întocmirii amenjamentelor silvice pentru micii proprietari de pădure. Dacă ei se asociază. Va fi greu, unii vor vrea să se asocieze, alţii nu. Dar ar trebui să profite de această facilitate, dacă se va crea.”

 

*Zone de trecere a animalelor de la păşune la sursa de apă!

 

La munte, una din îndeletnicirile de bază era lucrul la pădure. În ultima vreme s-a înregistrat o restrângere drastică a activităţilor forestiere. La fel şi cele din minerit, din amonte,  de la Borca şi Crucea-Suceava. Ce-i mai rămâne acum muteanului de făcut? O soluţie ar fi creşterea animalelor. Dar oprelişti au şi în această direcţie. Ne spune primarul Cristinel Gheorghiu şi cum se întâmplă asta, dar şi ce soluţii vede pentru a ieşi din impas. „În noul Cod silvic să fie  prinsă o prevedere şi referitoare la păşunat. Să se facă nişte culoare de trece la sursele de apă. Multe dintre păşuni  sunt pe munte, iar ca să ajungă animalele la apă, trebuie să treacă prin pădure. Sunt absolut necesare aceste culoare de trecere! Păşunatul în pădure este, în continuare, stric interzis. Dar şi aici ar fi loc de nişte excepţii. Spre exemplu, pădurile ajunse la vârsta exploatabilităţii, nu au seminţiş. Practic, aici se poate păşuna. Animalele nu ar mai avea ce distruge. Dacă pe suprafeţele respective pădurea este ajunsă la maturitate, nu avem lăstari, nu au ce strica animalele. Acolo ar putea paşte  animalele.”

 

*Vânzarea lemnului la drum auto duce la falimentul firmelor mici

 

Cât despre depozite de lemn, primarul Cristinel Gheorghiu e de părăre că-i problema cea mai acută, mai aprig discutată. Pe bună dreptate! „În zona de munte văile sunt foarte înguste, nu va fi loc pentru amenajarea de depozitelor de material lemnos. El trebuie să fie transportat, pe măsură ce-i exploatat. Dacă vine o viitură, va antrena şi acel material lemnos, se vor crea blocaje, aşa se vor produce dezastre în zonele locuibile, situate în aval de acele depozite. O altă problemă  de care trebuie ţinut cont, una foarte imporantă pentru economia locală. Vânzarea lemnului la drum auto, din acele depozite mari, va duce la falimentare firmelor mici de exploatare a lemnului. Cele mai mici, din zonă, care dau de lucru la localnici. Nu vor mai putea ţine pasul cu marile companii. La început Romsilva va avea un profit foarte mare, pentru că va creşte artifical preţul lemnului. Dar după ce vor rămâne pe piaţă doar câteva firme mari, ele vor dicta preţul lemnelui, se va ajunge la monopol.  La început vor ridica preţul, ca să elimine firmele mici. După care vor scădea iar preţul lemnului. Asta va duce, inevitabil,  la falimentul Romsilva.”

Firmele mici de care vorbea primarul Cristinel Gheorghiu sunt cele care se ocupă exploatarea masei lemnoase şi de prelucrarea primară. Dar fac şi prestări de servicii pentru firmele mai mari, chiar şi pentru Direcţia Silvică Neamţ. Sunt cele care dau o „gură de oxigen” bugetele multor familii din zonă, dar şi bugetelor locale.

 

Tina CONDREA

Taguri: clarCristinel GheorghiudefiniteFarcasapaduriprotectiezone
Articolul anterior

Ex-comisarii gărzii fără interdicţie

Urmatorul articol

Amenda transformată în muncă

AsemanatoareArticole

Farmacia din bucătărie: ceapa
Agricultura

Farmacia din bucătărie: ceapa

09/08/2022
316
Plante de apartament: amaryllis
Agricultura

Plante de apartament: amaryllis

14/04/2021
316
Dovleci, soiuri inedite
Agricultura

Dovleci, soiuri inedite

12/04/2021
316
Cererea unică de plată 2017: dosarele se depun în perioada 1 martie – 15 mai
Agricultura

Credite bancare în contul subvențiilor 2020

20/05/2020
315
Minimis  în agricultura ecologică 
Agricultura

Bani pentru apicultorii nemțeni

14/05/2020
315
Noi reguli pentru agricultura ecologică
Agricultura

Activitate online intensă la APIA Neamț, chiar și în vreme de pandemie

11/05/2020
315
Mai multe articole
Urmatorul articol
Profesorii recalcitranţi, trimişi la psiholog!

Amenda transformată în muncă

Comentarii 2

  1. TEO says:
    9 ani în urmă

    Primarul are interese personale !
    Taierile ilegale , mai bine zis jafurile silvice , au fost protejate de catre Primar si Seful de Ocol , si au fost comise in proportie de 80 la suta de catre Patronii de Gatere din comune , care sint citeva zeci in fiecare comuna , si sponsorizeaza campania electorala a Primarului .
    Si nu numai ….impartesc sumele de bani imense , cu Primarul , Seful de Ocol si Padurarul.
    O parte din sumele de bani , ajung la Baronii de la Prefectura , Directie Silvica si la ITRSV Suceava.
    Bineinteles ca ii deranjeaza Noul Cod Silvic , care le incurca afacerile murdare.
    La fata locului oricine poate constata dezastrele ecologice comise in Comunele de pe Valea Muntelui , prin disparitia abuziva a mii de hectare de padure taiate la ras.
    Dar….despre acest dezastru domnul Primar nu vorbeste , se face ca nu stie nimic , cu toate ca totul este vadit vizibil.
    Aceasta este cauza principala , a fenomenelor climatice extreme , a inzepezirilor , a caniculei si a inundatiilor.* care provoaca victime umane , si distrug an de an , gospodariile oamenilor si agricultura !
    Barajul natural al padurilor de odinoara , care bloca curentii din nord a fost distrus , de lacomia unor autoritati iresponsabile” , care vor sa se imbogateasca peste noapte , in cirdasie cu Mafia Lemnului si Mafia Retrocedarilor ilegale care inca functioneaza destul de bine protejata de catre Parchet , Judecatorie , Prefectura , ITRSV , etc….etc….
    Este incredibil cum de DNA-ul nici la aceasta ora nu se autosesizeaza , sa faca anchete serioase la fata locului pentru a trage la raspundere exemplara pe acesti criminali ecologici , care au distrus cu buna stiinta natura ???
    Este penibila , si chiar revoltatoare , justificarile Primarului din Farcasa , care de fapt ascunde cu totul alte interese personale in favoarea Mafiei Lemnului a carui benificiar este si dumnealui !

  2. bostiog says:
    8 ani în urmă

    Asa este domnule primar!!!! Cum spune domnul Teo asa se pare aveti alte interese pe care trebuie sa le sustineti , care sant in favoarea buzunarului dumneavoastra si a celor din jurul dumneavoastra !!!a ti distrus padurile si fauna comunei cu toti asa zisi patroni pe care i ati sustinut pentru interesele dumneavoastra personale !!!!!

ȘTIRI RECOMANDATE

Liceenii, invitați la activitățile ATOR Piatra Neamț

7 ani în urmă
315
Frig și ploi

Dacă aș fi ministrul justiției

6 ani în urmă
315
Vine îngheţul!

Vreme caldă de Crăciun

9 ani în urmă
315

Târg de Crăciun, colindători și pomana porcului la Piața Centrală

8 ani în urmă
315

Urmariți-ne pe

Categorii

  • ACTUALITATE
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • Agricultura
  • ANUNTURI
  • Anunturi/Comunicate de presă
  • Ceasul Deşteptător
  • CETĂȚENEȘTI
  • Cronica neagra
  • Cronica Tv
  • CULTURA
  • Curriculum vitae ½
  • DREPT LA REPLICA
  • ECONOMIE
  • Editia printata
  • EDITORIAL
  • EDUCATIE
  • Exercitii pentru minte
  • FAPT DIVERS
  • Fara categorie
  • FOTO/VIDEO
  • INFRACȚIONAL
  • Interviu
  • PLUMBUL ZILEI
  • Po(z)na zilei
  • Prima pagina
  • PUBLICITATE
  • Revista Presei
  • SANATATE
  • Sarbatoare
  • Slider
  • SOCIAL
  • SPORT
  • traseism
  • VIAȚA LA ȚARĂ
  • ZOOTEHNIE

Etichete

accident agricultura amenzi azi bani campanie casa ceahlaul concurs copii cronica elevi Expozitie Fotbal furt Handbal incendiu inchisoare masina meteo munca neamt nemteni Piatra Neamt PNL politie politisti pompieri primar prins proiect PSD Roman Roznov SANATATE scandal scoala spital SPORT subventii UNIC victorie volei vreme vremea

ȘTIRI POPULARE

Plugin Install : Popular Post Widget need JNews - View Counter to be installed

Ceahlaul - Ziarul Nemtenilor (stiri din Neamt - social, dezvaluiri, cultura, sport, administratie)

Urmăriți-ne pe social media:

Știri recente

  • Remedii naturidte cu suc de castraveți
  • „Planta centenarilor”: salvia
  • Remedii naturiste cu ulei de mărar

ARHIVA ZIAR

august 2022
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
« iul.    

Categorii

Știri recente

Farmacia din grădină: castraveții

Remedii naturidte cu suc de castraveți

09/08/2022
„Planta centenarilor”: salvia

„Planta centenarilor”: salvia

09/08/2022
Remedii naturiste cu ulei de mărar

Remedii naturiste cu ulei de mărar

09/08/2022
  • Adresa redactiei: Aleea Tiparului, nr. 14, Piatra-Neamt, jud. Neamt
  • Contact

© 2020 Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent din judetul Neamt

Fara rezultate
Vezi toate rezultatele
  • ACASA
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • ECONOMIE
    • CETĂȚENEȘTI
  • SOCIAL
    • INFRACȚIONAL
    • VIAȚA LA ȚARĂ
    • FAPT DIVERS
    • EDUCATIE
  • SANATATE
  • SPORT
  • CULTURA
  • AGRICULTURA

© 2020 Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent din judetul Neamt

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Acest site web folosește cookie-uri. Continuând să utilizați acest site web, dați consimțământul pentru cookie-urile utilizate. Accesați Politica de confidențialitate și cookie .